Cursus na-oogsttechnologie plaatsgevonden, Shanghai

Nieuws

Cursus na-oogsttechnologie plaatsgevonden in Shanghai

Gepubliceerd op
16 juni 2016

Van 3 t/m 5 juni hebben 28 deelnemers deelgenomen aan de cursus na-oogsttechnologie in Shanghai. Gedurende drie dagen werden de cursisten via presentaties, casestudies en experimenten geïnformeerd over de huidige technologieën voor opslag, verpakking en verwerking van verse tuinbouwproducten. In dit artikel delen de cursusleiders en cursisten hun ervaringen.

Cursusleiders

Cursusleiders Dr. U (Uulke) van Meeteren (Plant Sciences Wageningen University) en ir. E (Eelke) Westra (Food & Biobased Research Wageningen UR) begeleiden deze tweede editie van de cursus in Shanghai. Het was de eerste editie voor ir. E (Eelke) Westra. Gevraagd naar zijn ervaringen, zei hij het volgende: "Betrokken zijn bij opleidingen van Wageningen Academy geeft mij de mogelijkheid om te communiceren met de deelnemers en andere deskundigen. Dit geeft mij direct inzicht in de uitdagingen van vandaag en de oplossingen die wij kunnen bieden. Elke cursus helpt ons de strategie op te zetten voor morgen om te kunnen genieten van onze verse voedsel." Zowel ir. E (Eelke) Westra en Dr. U (Uulke) van Meeteren zijn betrokken bij meerdere programma’s van Wageningen Academy.

Deelnemer ervaringen

Na afloop van de cursus zijn enkele deelnemers gevraagd naar hun ervaringen. Hieruit kwamen diverse aspecten naar voren, maar werd het vooral duidelijk hoe waardevol de kennis overdracht en de vertaalslag naar de praktijk situatie voor de deelnemers was. Zo vertelde een deelnemer:  “Ik beschik over de juiste professionele achtergrond, maar de kennis en vaardigheden die ik heb geleerd van de docenten kan niet worden verkregen uit boeken, zoals deze zijn gevormd door hun jarenlange gedegen ervaring in het veld. Ik heb de cursus ervaren als een mogelijkheid om te leren op de schouders van (spreekwoordelijke) reuzen. Ik hecht veel waarde aan deze mogelijkheid.” Andere deelnemers gaven aan een duidelijke slag te hebben gemaakt in het begrip op hun werkzaamheden: “Na afronding van deze cursus begrijp ik niet alleen "hoe", maar ook "waarom".” Of, “Deze driedaagse cursus verfrist mijn bestaande kennis van werk in het veld fundamenteel. Ik sta nu te popelen om weer aan het werk te gaan en het beginsel van "de temperatuur, de temperatuur en de temperatuur" toe te passen in de praktijk.” Of zoals een andere deelnemer verteld: "…erg onder de indruk van de praktische opdracht sessie van het programma. Het ontwerp is eenvoudig maar het resultaat is duidelijk. Het helpt de deelnemers hun inzicht te verdiepen in hun naoogst kennis en vaardigheden.” Kortom, het cursusprogramma was geslaagd aldus de cursisten.

De cursus zal na verwachting volgend jaar rond de zelfde periode wederom gaan plaatsvinden. In Nederland gaat in oktober ook een cursus na-oogsttechnologie (Engelstalige) plaatsvinden, met een vierdaags cursusprogramma: