DIVA-test voor nieuw DISA-vaccin blauwtong ontwikkeld

Nieuws

DIVA-test voor nieuw DISA-vaccin blauwtong ontwikkeld

Gepubliceerd op
1 oktober 2015

Voor het DISA-vaccin tegen blauwtong heeft CVI ook de bijbehorende DIVA-test ontwikkeld. Het DIVA-principe (DIVA = Differentiating Infected from Vaccinated Animals) houdt in dat geïnfecteerde dieren met diagnostische tests kunnen worden aangetoond, terwijl gevaccineerde dieren negatief blijven. Bij het zogenoemde DIVA-vaccin hoort een DIVA-test die dit onderscheid kan maken.

In het door CVI ontwikkelde DISA-vaccin voor blauwtong ontbreekt het NS3/NS3a-eiwit. Hierdoor blijft het vaccinvirus uitsluitend in het gevaccineerde dier en wordt daarom DISA-vaccin genoemd (DISA = Disabled Infectious Single Animal). Het DISA-vaccin kan dus niet worden opgenomen door knutten, die normaliter verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het blauwtongvirus van het ene naar het andere dier.

De ontwikkelde ELISA-test detecteert afweerstoffen die gericht zijn tegen het NS3/NS3a-eiwit. Aangezien deze afweerstoffen ontbreken na vaccinatie, is het DISA-vaccin in combinatie met de nu ontwikkelde NS3-specieke ELISA dus een DIVA-vaccin. Met de hoge sensitiviteit en specificiteit is de NS3-ELISA vergelijkbaar met de commercieel verkrijgbare VP7-specifieke ELISA die dit onderscheid niet kan maken.  

Bron
Mirriam G.J. Tacken, Franz J. Daus, Femke Feenstra, René G.P. van Gennip, Piet A. van Rijn. 2015 Development of a competitive ELISA for NS3 antibodies as DIVA test accompanying the novel Disabled Infectious Single Animal (DISA)vaccine for Bluetongue. Vaccine online edition September 15, 2015.