Het Wagenings cortège op Wageningen Campus

Daarom krijgen zij een eredoctoraat

9 maart 2018

Het verjaardagsfeestje van de universiteit pakt voor vier gasten heel goed uit. Zij worden op 9 maart eredoctor. Waarom zij? De vier personen die hen voordragen leggen het uit. Eredoctoraten uitdelen is een niet alledaagse gebeurtenis. In Wageningen vindt dat in principe om de vijf jaar plaats. Elk lustrum wordt luister bijgezet door het toekennen van (enkele) eredoctoraten.

De vier genomineerden die op 9 maart hun bul ontvangen sluiten aan in een lange rij van voorgangers. De afgelopen eeuw zijn er, inclusief die van morgen, in totaal 58 eredoctoraten toegekend.
Wie die eer te beurt valt, wordt in eerste instantie door de zittende hoogleraren bepaald. Zij kunnen op verzoek van het College voor Promoties kandidaten voordragen. Dat moeten uiteraard hot-shots zijn uit het wetenschappelijke veld waarop WUR zich beweegt. Het CvP maakt uit die voordrachten de keuze.

Gefusilleerd

Op de lijst met eredoctors bevinden zich illustere namen. De allereerste eredoctor was in 1926 oud-minister van landbouw Folkert Posthuma. Hij stond een eeuw geleden aan de wieg van de Landbouwhogeschool. Posthuma werd overigens in de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn pro-Duitse activiteiten door het verzet gefusilleerd. In 1928 werd de beroemde bioloog Hugo de Vries onderscheiden.
Landbouwminister Sicco Mansholt kreeg er eentje in 1956. In 1978 was de Deense econome Ester Boserup de eerste vrouw die een eredoctoraat in ontvangst mocht nemen. Na haar volgden in 1983 de Filipijnse ruraal socioloog Gelia Castillo en in 1993 de Britse landbouwhistorica Joan Thirsk. Katrina Brown is, een dag na de internationale vrouwendag, de vierde vrouw die in Wageningen eredoctor wordt.

Lees in Resource waarom de vier nominatoren waarom zij hun kandidaat hebben voorgedragen voor een eredoctoraat: de Zweedse ecoloog Carl Folke (linksboven); Britse milieu-sociologe Katrina Brown (rechtsboven);
de Russische evolutionair-bioloog Eugene V. Koonin (linksonder); de Chinese plantkundige Fusuo Zhang.

Lees het hele verhaal op Resource online