Nieuws

Daling export tuinbouwproducten in april 2020

Gepubliceerd op
25 juni 2020

De tuinbouwexport was in april 2020 11 procent lager dan in april 2019. De daling was met 35 procent het hoogst voor de export van snijbloemen. Dat melden het CBS en onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research op basis van onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Na snijbloemen was de grootste krimp bij de overige sierteelt (planten, boomkwekerijproducten, bloembollen), met een afname van 18 procent, en bij groenten met 1 procent krimp. De export van fruit nam in april 2020 nog licht toe (2 procent), maar wel aanzienlijk minder dan in de eraan voorgaande maanden. Voor alle sectoren binnen de tuinbouw zwakte de export sinds januari elke maand verder af.

Voor de gehele Keten Tuinbouw en Uitgangsmaterialen (T&U), met bijvoorbeeld groente-, fruit- en bloementelers, maar ook zaadveredelaars en kassenbouwers, speelt export een belangrijke rol: de keten is goed voor 4,7 procent van de totale export van goederen door Nederland. In 2019 exporteerde de tuinbouwketen voor 24,5 miljard euro.

Grafiek

Tuinbouwketen goed voor 2,7 procent van bbp

Bedrijven in de tuinbouwketen droegen in 2018 21,1 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Dat is 2,7 procent van het bbp. Dat is zowel de directe bijdrage vanuit de sectoren als de indirecte bijdrage vanuit andere bedrijven (zoals bank- en accountancydiensten ten behoeve van de tuinbouw). De tuinbouwketen is goed voor 3,4 procent van de totale werkgelegenheid. Het betrof 254 duizend arbeidsjaren in 2018. Daarbij gaat het zowel om mensen die bij de tuinbouwbedrijven zelf werken, als mensen die indirect werkzaam zijn in de keten of dienstverlenend aan de sector, zoals uitzendkrachten die als seizoenarbeiders in de tuinbouw werken. 

Van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) in Nederland wordt 4,5 procent door de tuinbouwketen gedaan (0,8 miljard euro in 2017). De innovatie ligt bijvoorbeeld op het vlak van (glas)tuinbouwtechniek, en veredeling en vermeerdering van zaden en jonge planten.

Grafiek

Keten Tuinbouw en Uitgangsmaterialen

De Keten Tuinbouw en Uitgangsmaterialen omvat de gehele tuinbouwketen vanaf het bouwen van de kassen, het telen van de zaden tot aan het veilen van groenten, fruit en bloemen. De eerste subsector, primaire productie, bestaat uit alle bedrijven binnen de primaire productie van de Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, zoals de teelt van zaden, groenten en sierplanten. De bedrijven in de keten rondom de primaire productie zijn geclusterd in de subsector Overig. Deze subsector bestaat uit de toeleveranciers van de glastuinbouw zoals kassenbouwers, dienstverleners binnen de tuinbouw, behandelaars van zaden en gewassen na de oogst, groothandelaren en veilingen binnen de tuinbouw en tot slot speur- en ontwikkelingswerk ten behoeve van de tuinbouw.

Dit zijn de directe bijdragen van de Keten T&U. Indirecte bijdragen komen daarnaast voort uit bijdragen van bedrijven buiten de Keten die profiteren van de Keten. Het gaat daarbij om toeleveranciers aan de Keten T&U en distributie ten behoeve van de Keten T&U.