De Hoogstraat volgens studentenlied van Kees van der Does

12 december 2017

Kees van der Does schreef studentenliederen toen hij in Wageningen studeerde. Eén daarvan stuurde hij naar University Fund Wageningen dat herinneringen verzamelt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van WUR komend jaar.

“Want op de Hoogstraat zie je allerhande dingen
Je ziet een meisje op een veel te mooie fiets.
Je ziet de massa voor het stoplicht zich verdringen.
Maar ’s morgens vroeg voor twallef ure zie je niets.
(omdat je je ogen dicht hebt).

Want op de Hoogstraat valt van alles waar te nemen.
Je ziet het Vrijdagavondslentervrijfestijn.
Je ziet er mensen met gigantische problemen
maar echt van boven af gezien zijn die maar klein.”

Een couplet uit het lied ‘De Hoogstraat’ dat Kees van der Does schreef in 1960. Hij studeerde sinds 1953 bij Wageningen University & Research en was lid van studentenvereniging SSR-W. Van der Does woonde destijds in de Hoogstraat. 'Het lied beschrijft wat ik zag als ik uit het raam hing', vertelt hij.

'De Hoogstraat' is niet het enige lied dat Van der Does schreef. 'Ik heb misschien wel honderd liedjes, gedichten en teksten gemaakt', zegt hij. Een deel daarvan bracht hij ten gehore op de sociëteit van SSR-W.

Bijzondere herinneringen aan WUR

Van der Does stuurde de tekst van ‘De Hoogstraat’ naar University Fund Wageningen (UFW). In het kader het honderdjarig bestaan van WUR in 2018 verzamelt UFW herinneringen en ervaringen van studenten, medewerkers en alumni. ‘Ik heb dit lied ingestuurd omdat het een goede beschrijving is van hoe de Hoogstraat er in het verleden uitzag', zegt Van der Does.

Herinneringen insturen kan online bij 100x100. ‘Met deze actie willen we een platform bieden aan mensen die hun herinnering aan WUR met ons delen’, vertelt Arianne van Ballegooij van UFW. ‘Iedereen kan online een bericht van maximaal 500 woorden achterlaten, maar we hebben ook ruimte voor verhalen waar meer woorden voor nodig zijn. De herinneringen gaan we ook tentoonstellen op de alumnidag (23 juni 2018).’ Zo ook het volledige lied van Van der Does.