Nieuws

De Marke ontvangt Gelderse Circulaire Estafette Stokje

Gepubliceerd op
8 juni 2018

Op 26 mei ontving Proefboerderij De Marke uit handen van Wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst, het Gelderse Circulaire Estafette Stokje. De Marke is op diverse terreinen actief om de circulariteit binnen de melkveehouderij op een positieve manier te bevorderen.

2018-05-28 16.00.19.jpg

Dit estafettestokje is een initiatief vanuit de provincie Gelderland. Met als doel de eerste afvalloze provincie van Nederland te worden. Het stokje gaat sinds 2014 van gemeente naar gemeente, van project naar project. Initiatieven die de circulariteit vergroten ontvangen het stokje. KTC De Marke ontving het afgelopen maand voor verschillende initiatieven op het melkveeproefbedrijf in Hengelo (Gld.) die bijdragen aan het verminderen van de afvalberg in Gelderland.

Een paar opmerkelijke pareltjes op KTC De Marke zijn:

  • De monomestvergister zorgt voor 80.000 m3 aardgas uit koeienmest. Hiermee maken we de zuivelketen energieneutraal: van gras tot glas.
  • We gebruiken bijna geen kunstmest meer, door beter benutting van mest. En we gaan mineralen uit rioolwater weer inzetten op het boerenland.
  • We telen meer (kracht) voer voor de koeien.
  • We benutten maaisel uit de natuur, sloot of berm voor bodemverbetering en energie productie.