Nieuws

De Next Generation Semigesloten Kas

Gepubliceerd op
13 mei 2014

Perspectief van een ontvochtigingssysteem op basis van een koeloppervlak en op basis van hygroscopisch zout.
Rapport door:
H.F. de Zwart en B. Speetjens.

Het nieuwe concept Next Generation Semigesloten kas is met recht een opvolger van eerdere generaties (semi)gesloten kassen. Het systeem realiseert een substantiële invulling van de verwarming van kasteelten met duurzame warmte.

Het concept is gebaseerd op een kleine aanpassing van de luchtbehandelingskasten, die met de opkomst van Het Nieuwe Telen in steeds meer kassen te zien zijn. Door deze luchtbehandelingskasten naast een verwarmend blok ook met een koelblok uit te rusten kan met een beperkte luchtcirculatie (10 m³/(m² uur)) de kas in de winter meer gesloten gehouden worden door de kas intern te ontvochtigen. In de zomer kan dezelfde installatie worden gebruikt om, net als in de eerdere generaties (semi) gesloten kassen, energie te verzamelen uit het zomerse warmteoverschot ten behoeve van de voeding van een warmtepomp in de winter.

Het systeem is in de praktijk getest in een kasafdeling van 3680 m². Uit deze proef bleek dat in de gegeven kas de  warmtebehoefte van 40 m³/(m² jaar) voor 25% met duurzame warmte kon worden ingevuld. De benodigde investeringen leiden bij de huidige gasprijs tot een simpele terugverdientijd van ruim 7½ jaar.

Behalve het Next Generation systeem op basis van een koelblok is ook gekeken naar de perspectieven van een hygroscopisch ontvochtigingssysteem op basis van een CaCl2-oplossing. Het energiebesparingspotentieel van hygroscopische ontvochtiging ligt waarschijnlijk iets hoger dan dat van een systeem op basis van een koelblok. Het economische perspectief hangt voornamelijk af van de prijs van de regenerator, de machine die de verdunde zoutoplossing weer moet indikken met terugwinning van de latente warmte.

Financiers zijn het Productschap Tuinbouw, Ministerie van EZ en Kas als Energiebron