De Spot wordt arena voor LEGO MINDSTORMS robots

De Spot wordt arena voor LEGO MINDSTORMS robots

11 juli 2018

In Orion vindt op woensdag 11 juli een bijzondere challenge plaats; 13 tweekoppige teams van 8- tot 16-jarigen bouwen robots en strijden in de Spot om de titel ‘beste landbouwkundige LEGO MINDSTORMS robot’. Het gaat bij deze wedstrijd niet alleen om de mooiste, de meest technische, en de meest robuuste, maar vooral welke robot het meest efficiënt een landbouwkundige handeling kan uitvoeren. Iedereen is welkom om bij de wedstrijd te komen kijken en de teams aan te moedigen.

Deze LEGO MINSTORMS Challenge is een onderdeel van de European Agricultural Engineering Conference (AgEng) die van 8 tot en met 12 juli in Wageningen plaatsvindt. Eens in de twee jaar organiseert de Europese Society voor Landbouwkundig ingenieurs deze internationale conferentie om innovatieve technische ontwikkelingen en oplossingen voor de uitdagingen in de landbouw en in biologische systemen uit te wisselen.

Trekker voor exacte georiënteerde jongeren

Gerrit Polder, mede-organisator van deze challenge, legt uit waarom voor de challenge voor deze doelgroep is gekozen. “Voor slimme kinderen zijn er op scholen zijn vaak allerlei ‘plus’ programma’s te volgen. Maar vaak niet op het exacte vlak. De meer exact georiënteerde kinderen vallen vaak tussen wal en schip. Bij dit soort activiteiten zie je dat deze kinderen boven komen drijven.”
Polder heeft al eens op verzoek van het Wetenschapsknooppunt op lagere scholen lessen verzorgd over zijn vak, robotica in de landbouw. Ook wist hij van zijn collega Erik Pekkeriet, die jaarlijks Het Heuvelrug Robot Project in Amerongen organiseert, dat zo’n wedstrijd veel exact aangelegde jongeren trekt. Zo ontstond het idee om in het kader van de AgEng-conferentie en 100 years een soortgelijk evenement op Wageningen Campus te organiseren. Polder: “Het is natuurlijk mooi meegenomen dat jongeren op deze manier kennismaken met Wageningen en met ons vakgebied.”

Arena in de Spot

Woensdagmiddag krijgen de deelnemende teams de opdracht een robot te bouwen die iets kan wat een robot in de landbouw zou kunnen doen. Gerrit Polder kan uiteraard over de invulling van de opdracht nog niets loslaten. Hij vertelt dat de teams in Amerongen met de door hun geknutselde LEGO-robot zieke en gezonde ‘planten’ (de zieke ‘planten’ werden aangegeven met een rode cirkel en de gezonde met een groene) moesten onderscheiden. Vervolgens moesten ze op de zieke planten (modellen van) kevers strooien om de ziekte biologisch te bestrijden. “Deze wordt het dus niet, maar wel een soortgelijke opdracht. Elk team krijgt twee uur de tijd om een robot te bouwen en te programmeren. Wij zorgen voor een wedstrijdbaan om te oefenen. Als de twee uur om zijn, moeten alle teams één voor één binnen 4 minuten een parcours afleggen op het ‘strijdtoneel van 1x2 meter met obstakels’ en de opdracht uitvoeren. Het is heel leuk om te zien dat de teams met heel verschillende oplossingen komen voor het uitvoeren van dezelfde opdracht. “

Aanmoedigen wordt toegejuicht

Iedereen is van harte welkom om tijdens het bouwen en zeker het pitchen van de teams (vanaf 16.30 uur in the Spot in Orion) te komen kijken. Tijdens het bouwen kun je alleen toekijken, omdat de teams zich moeten concentreren. Tijdens het pitchen wordt aanmoedigen van de teams toegejuicht door de organisatoren. De jury beoordeeld alle teams met punten en strafpunten en beloont het winnende team met een Ravensburger ScienceX® Smartscope. Voor de het tweede en derde team zijn er setjes opzetlenzen voor de smartphone te verdienen.