De ene tropische plant profiteert van zonlicht, de andere niet

De ene tropische plant profiteert van zonlicht, de andere niet

22 februari 2019

Veel groene potplanten worden geteeld onder omstandigheden met weinig direct zonlicht. Dat heeft te maken met de oorsprong van de planten: ze leven bijvoorbeeld op de bodem van een regenwoud. Maar stel dat een kweker van groene potplanten in een kas wél meer licht toestaat in de teelt, wat zijn dan de gevolgen voor de productie en de kwaliteit? De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research ontdekte dat het ene soort er beter mee om kan gaan dan het andere.

Voor het onderzoek werden gedurende de zomer en najaar enkele variëteiten van twee soorten groene planten onderzocht: Dracaena en Calathea. De planten stonden in twee verschillende afdelingen met diffuus glas op de proeflocatie in Bleiswijk. In de ene afdeling werd - zoals gebruikelijk in deze teelt – veel geschermd om een overdaad aan zonlicht te voorkomen. In de andere afdeling werd dat scherm minder gebruikt: daar kregen de planten gedurende 5 maanden 80 procent meer zonlicht.

Calathea produceerde 20 procent meer bladgewas bij minder schermen

Kwekers kunnen sneller planten telen

Daar bleek de Calathea beter tegen te kunnen dan de Dracaena. De Calathea produceerde 20 procent meer bladgewas. Goed nieuws dus voor kwekers van dit gewas: minder schermen zorgt voor een hogere productie. Kwekers kunnen dus hun teeltcyclus verkorten en daardoor meer planten per jaar kweken. Maar het percentage van 20 procent geeft wel aan dat de plant soms te maken had met stress. Anders was de productie met maximaal 80 procent toegenomen. In andere gewassen - zoals tomaat - geldt immers het principe '1 procent licht is 1 procent productie'.

Stress betekent dat de plant het teveel aan zonlicht niet kan omzetten in fotosynthese, en dus niet meer CO2 uit de lucht kan omzetten in suikers. Het overschot aan licht wordt daardoor omgezet in warmte en in licht met andere golflengtes (fluorescentie). De fluorescentie is ook op meerdere momenten gemeten om te bepalen wanneer er stress optreedt. Deze opgedane kennis biedt handvatten voor het verbeteren van de teelt van lichtgevoelige potplanten.

tropische plant

Club van 100

Het onderzoek naar de invloed van licht bij groene potplanten is gefinancierd door de Club van 100, een samenwerking tussen toeleverende bedrijven in de glastuinbouw, geïnitieerd door de business unit Glastuinbouw.