waterefficiente emissieloze kas

Nieuws

De waterefficiente emissieloze kas

Gepubliceerd op
4 december 2014

Afgelopen jaren is er veel inzicht ontstaan in redenen waarom er wordt geloosd in substraatteelten, en daar zijn diverse oplossingen voor ontwikkeld. Deze zomer is in het IDC Water te Bleiswijk een proef gestart met vruchtgroenten, waarbij verschillende van deze oplossingen geïntegreerd worden toegepast en er volledig wordt gerecirculeerd.

Productie en productkwaliteit, maar ook verbruik en emissies van meststoffen gewasbeschermingsmiddelen van deze emissieloze teelt worden vergeleken met die van een reguliere teelt waarin wel regelmatig wordt geloosd.

Doel is te laten zien dat het goed mogelijk is om zonder te lozen op een vergelijkbaar niveau te telen, en wat daar aan technieken en strategieën voor nodig zijn. Hierbij worden ook eventuele, nu nog onbekende, knelpunten bij het volledig recirculeren van de voedingsoplossing boven water gehaald. Van juni tot december wordt er komkommer geteeld, van december 2014 tot december 2015 paprika.

Onze partners/financiers in het project zijn Grodan, Agrozone, Groen Agro Control, Infa Techniek, Fiber Filtration, Revaho, Elekravon, Haket, Plantenkwekerij van der Lugt, de gemeenschappelijke waterschappen (Stowa), EFRO en Provincie Zuid-Holland.

Geïnteresseerden om de proef en de resultaten te bekijken kunnen zich melden bij Wageningen UR Glastuinbouw.