Debat over de polarisatie in de samenleving

19 maart 2019

De samenleving lijkt zich steeds extremer op onderwerpen uit te spreken. Van Zwarte Piet tot de discussie over genderneutraliteit, je kan alleen nog maar extreem voor of tegen zijn. Maar de vraag is of dit klopt. Is de middenstem namelijk écht verdwenen in het publieke debat, of wordt deze overschreeuwd door de extremen van links en rechts? Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans duidt met diverse wetenschappers, waaronder Hedwig te Molder van Strategische Communicatie, de staat van het publieke debat in de samenleving en politiek in Kenniscafé De Balie.

Met o.a. Harm Kaal, politiek historicus Radboud Universiteit Nijmegen en Hedwig te Molder, communicatiewetenschapper over de veranderende rol van de expert in een ‘post-truth’ samenleving (Wageningen Universiteit). Rens Vliegenthart van de UvA praat over de rol van de media in politiek en samenleving waarna communicatiewetenschapper Rebekah Tromble de gevolgen van Twitter op politieke polarisatie uitlegt. Gijs Kessler geeft een flitscollege over Russische propaganda posters en oud STUDIO deelnemer Eva van Vugt vertelt over STUDIO en haar onderzoek.