Masterclasses Agro Food & Technology Week

Nieuws

Definitief programma Masterclasses Agro Food & Technology Week bekend

Gepubliceerd op
10 november 2014

Op 1 en 2 december organiseren Wageningen UR Food & Biobased Research en Federaties van Metaal en Electrotechniek (FME), in samenwerking met TNO, een viertal masterclasses tijdens de Agro Food & Technology Week (1 t/m 4 december). Een inspirerend programma met topsprekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven met als doel het versterken van het innoverend vermogen. Meld je nu aan! Er zijn slechts 30 plaatsen per masterclass beschikbaar.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en trends? Hoe kunnen toekomstige uitdagingen worden aangepakt? Leer van de voorlopers in de markt en ga de uitdaging aan om innovaties te bedenken en uit te werken. De masterclasses bestaande uit interactieve sessies worden begeleid door Professional Rebel; een organisatie die veel ervaring heeft met het stimuleren van innovaties en ondernemerschap bij individuen en bedrijven. Iedere deelnemer krijgt naast een leerzame dag ook een kennisvoucher cadeau. Deze voucher kan bij Food & Biobased Research en TNO verzilverd worden in een aantal uren consultancy voor de verdere uitwerking van het innovatieve idee.


Masterclass Hygiënisch Ontwerpen (1 december)

Het is voor producenten niet eenvoudig om uit de vele mogelijkheden het best passende hygiënisch ontwerp te kiezen. En machinebouwers hebben te maken met vele verschillende productieprocessen en ontbrekende of onduidelijke regels en normen. Hoe kunnen we door bestaande kennis te delen en te standaardiseren, de wetenschapper, voedselproducent en machinebouwer dichter bij elkaar brengen en succesvol hygiënisch ontwerp van procesapparatuur bevorderen? En hoe kan de voorsprong van de Nederlandse sector internationaal benut worden? Wouter Burggraaf van EHEDG licht de meest recente ontwikkelingen toe, die machinebouwers en eindgebruikers in de agro food industrie vooruit kunnen helpen.

Masterclass Customized Food, door middel van 3D printen (1 december)

Een interessante technologische oplossing voor voeding op maat (customized nutrition) is 3D food printing. Toch wordt er nog maar weinig geïnvesteerd om de techniek naar de markt te brengen. Waarom? Wat zijn de korte en lange termijn uitdagingen om de flexibiliteit van de technologie te vergroten, de keten hiervoor verder te ontwikkelen en de consumenten acceptatie/vraag te vergroten? Welke partijen moeten aanschuiven om dit te realiseren en welke uitdagingen kunnen we samen oplossen? Kortom, hoe maken we met 3D food printing de stap van grappig en hype naar een brede, waarde-toevoegende toepassing? Anjan Contractor van Systems & Materials Research Corp vertelt over zijn ervaringen bij de ontwikkeling van de 3D food printer, gefinancierd door NASA.

Masterclass Energie-efficiënt koelen en verwarmen (2 december)

Energie besparen begint met kennis en beheersing van het koel- of verwarmingsproces en de impact op de productkwaliteit. Ook zijn methodieken van belang om de mogelijke innovaties te identificeren en kwantificeren. Welke kennis is er nodig om traditionele processen te verbeteren en het gebruik van natuurlijke energiebronnen te bevorderen? Hoe overtuigen we de industrie extra te investeren in energiezuinige koel- en warmtetechnieken? Kan CO2-uitstoot, naast prijs, ook als concurrentievoordeel worden ingezet? En welke kansen en uitdagingen liggen er op de internationale markt? Vragen waarop sprekers als Carlos Infante Ferreira van TU Delft een antwoord kunnen geven.

Masterclass Intelligente verpakkingen (2 december)

De juiste verpakking kan een belangrijke bijdrage leveren aan de uiteindelijke productkwaliteit en het verminderen van voedselverspilling in de keten. Technisch zijn er veel mogelijkheden door gebruik van nieuwe materialen, chips, sensoren, modified air, nanotechnologie, tracking en tracing en big data. Waarom wachten tussenhandel, voedselproducenten en retail met investeren in echte innovaties? Wat zijn de verstrengelde belangen als het gaat om nauwkeurige informatieverstrekking aan de consument? Hoe kunnen de technische oplossingen gekoppeld worden aan de juiste business cases om de productkwaliteit en houdbaarheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen? Eef de Ferrante van AIPA neemt de deelnemers mee naar de praktijk van actieve verpakkingen.

Meer informatie over de masterclasses staat op de site van Food & Biobased Research. Op deze site kun je je ook aanmelden.

Agro Food & Technology Week

De Masterclasses zijn onderdeel van de Agro Food & Technology Week die van 1 tot en met 4 december plaatsvindt. Dit vierdaagse event wordt georganiseerd door het FME Cluster Agro & Food, Wageningen UR en TNO en staat in het teken van kennis, keten en innovatie. De week bestaat uit lezingen, masterclasses, elevator pitches, rondetafelsessies, congressen en de Agro Food & Technology Award.  Meer informatie over de week is het vinden op www.agrofoodtechnology.nl.