WUR is serious about Data

Delen van data is goed voor wetenschap

5 april 2018

Nadat hij zijn data had gepubliceerd, ontdekte PhD kandidaat Corjan Nolet tot zijn verrassing dat de data was hergebruikt door een onderzoeksgroep van de Universiteit Twente. Dit voorbeeld laat duidelijk zien dat het archiveren van data, een onderdeel van goed data management, voordelen heeft voor de wetenschap.

Bij het publiceren van een wetenschappelijk artikel, archiveerde Corjan de dataset in het gecertificeerde 4TU Data Archief. Dit archief biedt de kennis, expertise en middelen om onderzoeksdata op een gestandaardiseerde, veilige en goed gedocumenteerde manier te archiveren. Het is een van de voorkeursarchieven in het nieuwe RDM beleid en het archiveringsproces wordt ondersteund door Data Management Support. Het archiveren van data in dit archief is (tot nu toe) kosteloos.

Omdat Corjan zijn dataset had gearchiveerd, kon de Afdeling Natuurlijke Hulpbronnen van de Universiteit Twente de data opnieuw gebruiken. Lees het complete verhaal op de OpenScience blog van WUR Library (in het Engels).