Nieuws

Diepe zandwinput in Noordzee zit snel boordevol bodemleven

Gepubliceerd op
6 april 2016

In Resource een artikel over het promotieonderzoek van Maarten de Jong over de ecologische effecten van zandwinning in de Noordzee. Het bodemleven blijkt zich snel te herstellen.

Het bodemleven in de Noordzee herstelt zich razendsnel na diepe zandwinning, ontdekte promovendus Maarten de Jong tot zijn verrassing. Hij heeft ‘ontwerpregels’ opgesteld voor toekomstige zandwinning.

Je moet dit langere tijd onderzoeken. Zo is het denkbaar dat een zuurstofloos milieu ontstaat op de bodem van de zandwinput, wat het bodemleven juist belemmert
Maarten de Jong

Ieder jaar wordt een grote hoeveelheid zand uit de Noordzee gewonnen, voor bouwprojecten en voor kustsuppleties om de Nederlandse kust tegen de zee te beschermen. Meestal halen sleephopperzuigers een twee meter dikke laag zand weg op de bodem van de Noordzee, maar voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte koos men ervoor om een 20 meter dikke laag zand weg te halen, resulterend in een diepe zandwinput.

hand-krabbetje1.jpg

De Jong wilde weten wat de ecologische effecten waren van zo’n grote ingreep ten opzichte van de kleinere, oppervlakkige zandwinning. Hij beoordeelde het bodemleven en telde de hoeveelheid bodemvis en bodemdieren die leven in en op de zeebodem zoals zee-egels, wormen en schelpdieren. Het onderzoek maakte deel uit van het kennis- en innovatieprogramma Building with Nature.

Lees het volledige artikel:

Meer over de promotie van Maarten de Jong:

Lees meer in het Dossier: