Nieuws

Dijkhuizen benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Gepubliceerd op
13 februari 2014

Aalt Dijkhuizen is tijdens zijn afscheidsbijeenkomst op 13 februari 2014 in Orion benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Deze uitzonderlijk hoge onderscheiding ontving Dijkhuizen uit handen van de Gelderse Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje.

Cornielje memoreerde hoe de universiteit en DLO – samengevoegd tot Wageningen UR vlak voor het aantreden van Dijkhuizen als voorzitter van de Raad van Bestuur – opbloeiden tijdens de twaalf jaar dat Dijkhuizen bestuursvoorzitter was. "Mede door uw enorme drive is Wageningen UR nu de norm geworden en toont het de wereld hoe een moderne kennisorganisatie eruit hoort te zien", sprak de Commissaris van de Koning. Ook prees hij Dijkhuizen om zijn onvermoeibare inzet om de agrifoodsector in binnen- en buitenland op de kaart te zetten, van de Food Valley tot de Chinese provincie Fujian, waar Dijkhuizen ereburger is en adviseur van de gouverneur.

Dijkhuizen ook boegbeeld Topsector Agri&Food

Tijdens de bijeenkomst op 13 februari op Wageningen Campus maakte Henk Kamp, minister van Economische Zaken, tevens bekend dat Dijkhuizen het nieuwe boegbeeld wordt van de Topsector Agri&Food, één van de negen topsectoren van de Nederlandse economie. Kamp: “Nederland is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. Dat heeft alles te maken met de goede samenwerking tussen ondernemers, onderwijsinstelling en de overheid. Dijkhuizen heeft zich de afgelopen drie jaar ingezet om de topsector Agri&Food op de kaart te zetten. Ik ben blij dat hij zijn kennis en ervaring ook de komende jaren zal inzetten als boegbeeld van deze sector.”

Kamp noemde Dijkhuizen "toonbeeld van vruchtbare samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid." En: "Degene die Wageningen UR op de kaart heeft gezet als mondiale voortrekker op het gebied van gezonde voeding, voedselproductie en leefomgeving."

Samenwerken in de Gouden Driehoek

Het thema dat Dijkhuizen had gekozen voor zijn afscheidsbijeenkomst was tekenend: 'Samenwerken in de Gouden Driehoek' (van bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen).