Nieuws

Diner Mars- en maangroente valt in de smaak

article_published_on_label
31 augustus 2016

Een overheerlijke maaltijd van ’Mars’. De eerste maaltijd gebaseerd op de groenten die op door NASA nagemaakte Mars- en maanbodem zijn gekweekt, zijn op dinsdag 30 augustus bereid en gegeten. Studenten van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Wageningen University maakten de maaltijd klaar en serveerden hun spijzen in hotel de Nieuwe Wereld in Wageningen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Het diner werd speciaal georganiseerd voor de mensen die het project ‘Food for Mars and moon’ sponsorden. Zij genoten zichtbaar van het culinaire hoogstandje dat onder leiding van docent en chef-kok Jaap Harm van Seggeren werd bereid. Wieger Wamelink, de onderzoeker die groenten samen met een onderzoeksteam had geteeld, was onder de indruk van de smaak en vormgeving van de vier gangen. ‘Wat opviel was de heerlijk zoete smaak van de wortelen en tomaten die in verschillende gerechten was verwerkt. Vooral het ijs van wortel was overheerlijk. Maar ook de aardappelsoep met brandnetel smaakte uitstekend’, aldus Wamelink, ‘Geweldig, ik zou vier sterren geven’.

In de kas in Wageningen geteeld

De gebruikte groenten zijn de afgelopen maanden in de kas van Wageningen University & Research geteeld op Mars- en maanbodemsimulanten en op aardse potgrond (als controle experiment). Dit was het derde experiment dat werd uitgevoerd met het doel om een zo groot mogelijk opbrengst te halen van de tien gewassen: sperziebonen, radijs, rucola, tuinkers, spinazie, erwt, rogge, peen, tomaat en aardappel. Daarom werd de bodem gemengd met organisch materiaal, compost, om de planten meer voedingstoffen te geven. ‘Het is alsof je dood plantenmateriaal van een vorige oogst onderspit’, zegt Wamelink. Daarnaast werd er voedingsoplossing gegeven. ‘Een imitatie van de plas en poep van de toekomstige Mars- en maanbewoners’, licht de onderzoeker toe. ‘Dat is belangrijk omdat er daar straks niets verloren mag gaan. Mest is mest, ook al komt die van mensen’. De opbrengst was zo groot dat het ruim mogelijk bleek om op basis daarvan een maaltijd samen te stellen.

Zware metalen

De bodems op Mars en de maan en ook de gebruikte simulanten in het experiment bevatten zware metalen. Om zeker te weten dat die niet in het voedsel terechtkomen zijn er van tevoren tests uitgevoerd op tomaat, radijs, erwt en rogge. Wamelink daarover: ‘Gelukkig bleek dat de gehalten aan metalen ver beneden de maximumwaarden liggen en dat de groenten dus veilig gegeten konden worden.

Was het dan allemaal heel goed gelukt?

‘Nee’, beaamt Wieger Wamelink, ‘De aardappels vielen deels wat tegen. Dat was al duidelijk tijdens het kweken. De planten ontwikkelden opeens nieuwe scheuten. Een deel van de aardappels was duidelijk doorgeschoten, wat de ondergrondse aardappelknol niet ten goede komt. Waarschijnlijk lag dat voor een deel aan het kweken van de aardappel in potten in een kas’. Deze aardappels werden er door de chef-kok direct uitgevist en niet gebruikt voor de maaltijd. ‘Slecht voor de smaak,’ aldus Jaap Harm van Seggeren. En hoewel ze heerlijk smaakten was het duidelijk dat de kleine wortels nog grotere potten nodig hebben om goed te groeien. Daarentegen zijn er vele kilo’s tomaten en bonen geoogst. Vooral de tomaten kwamen daardoor veelvuldig terug in de maaltijd. De gasten kwamen er overigens niet uit wat lekkerder was: een tomaat gekweekt op Mars- of maangrond of op gewone aardse grond. Wel vonden velen de smaak van de Marsgroenten intenser.

Meer informatie

Voor meer informatie neem contact op met: Wieger Wamelink, 0317-485917, wieger.wamelink@wur.nl

Voor foto’s bekijk de Facbook page: Food for Mars.

Bekijk ook de: Crowdfundingpagina Crowdfunding page: Planten kweken op mars.