Nieuws

Discussies over voedselverspilling en biodiversiteit in knusse huiskamers

Gepubliceerd op
5 november 2018

Afgelopen zondag 3 november was het verspreid door Wageningen een zoete inval tijdens ‘Maak kennis met de Buren’. Van knusse bovenkamertjes tot oude universiteitsgebouwen, overal gingen de deuren open voor geïnteresseerde Wageningers die kwamen luisteren naar een huiselijk college van een WUR wetenschapper.

Van kweekvlees tot biodiversiteit, en van tropische veehouderij tot vrouwen in oorlogstijd: alles werd eenvoudig en beeldend uitgelegd. Zo beschreef prof. dr. ir. Karin Schroën de druk die bij high pressure processing wordt gebruikt “alsof je onder de Mount Everest zit”, en deelde prof.dr.ir. Huub Savelkoul mee dat iedereen ‘s avonds op de weegschaal toch zeker 1.5kg mocht aftrekken, want “dat zijn puur bacteriën”.

Bij gebrek aan hun gebruikelijke beamers hadden de wetenschappers andere creatieve oplossingen gevonden: flipover borden waren populair, maar ook muurplaten, oude pakken soep en zelfs een papier-maché schapenpens kwamen voorbij.

Ondanks dat niet elke huiskamer stampvol zat, leidde alle presentaties tot interessante discussies: van grote vraagstukken als hoe we voedselverspilling kunnen tegengaan tot praktische vragen over het toepassen van kennis over plantinteracties in de eigen moestuin. Bij de koffie achteraf werd er dan ook nog druk nagepraat en werd er veel genoemd dat “we dit echt vaker moeten doen!”  

Bekijk hieronder een foto impressie van de dag:

© Guy Akkermans

Lees meer