Hommels sterven onder lindebomen: normaal voor het jaargetijde

Nieuws

Dode hommels onder lindebomen normaal voor het jaargetijde

Gepubliceerd op
22 juli 2016

Rond deze tijd van het jaar komen bij Bijen@wur, de onderzoekgroep van Wageningen UR, altijd meldingen van tientallen dode hommels onder lindebomen binnen. Het is geen probleem, maar een eeuwenoud verschijnsel, zegt bijendeskundige Sjef van der Steen.

Lindebomen zijn voor hommels een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Als de lucht zich vult met de geur van de linde is het echter elk jaar weer wachten op het eerste bericht van massale sterfte van hommels onder lindebomen. In parken en tuinen worden tientallen, soms honderden, dode hommels onder deze bomen gevonden.

Elk jaar opnieuw

Het verschijnsel gebeurt elk jaar, vooral onder lindebomen, die rond deze tijd bijna uitgebloeid zijn. De hommels komen af op de sterke geur van deze bomen, terwijl er nog maar heel weinig nectar is te halen. Daardoor raken de beestjes zo uitgeput dat ze het thuisfront niet meer halen en ter plekke het loodje leggen. In een straat met veel lindes zijn honderden dode hommels geen uitzondering. Een probleem is dat niet, legt Van der Steen uit. "Het gaat om hommels aan het eind van hun levenscyclus. De nieuwe koninginnen zitten al in de grond.''

Bijen houden het langer vol. Zij gaan minder op de geur af en haken af als het verzamelen van nectar te veel inspanningen kost.

Bijensterfte

Het fenomeen is niet nieuw en heeft zeker niets met de bijensterfte van de laatste jaren te maken. Al in de 17de eeuw beschreef Abraham Munting in 'Naauwkeurige Beschryving Der Aardgewassen' dat honingbijen ver van bloeiende lindebomen gehouden moesten worden. In 1922 werd in het maandschrift voor de bijenteelt bericht over sterfte van bijen en hommels onder zilverlinden in Wageningen. Het is dus een eeuwenoud, jaarlijks terugkerend gebeuren en heeft nog niet tot het uitsterven geleid van de soorten die we onder de bomen aantreffen.

Bijenonderzoeker van Wageningen UR Bram Cornelissen schreef over de sterfte onder hommels een artikel in Nature Today: