Nieuws

Dode spitsmuis gevonden? Lever hem in voor onderzoek!

Gepubliceerd op
5 november 2021

Om overlast van ongedierte te bestrijden worden regelmatig rodenticiden gebruikt. Andere diergroepen, waaronder andere zoogdieren, kunnen hier ook aan overlijden. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit starten daarom een onderzoek naar de onbedoelde effecten van rodenticiden op spitsmuizen en doen de volgende oproep: lever dood gevonden spitsmuizen in!

De belangrijkste vraag die de WUR onderzoekers hebben is of spitsmuizen in stedelijk gebied meer rodenticiden binnenkrijgen of juist in het landelijk gebied.

Waarom spitsmuizen?

Spitsmuizen kunnen rodenticiden binnenkrijgen doordat ze het eten uit de dozen waarin het wordt aangeboden. Voor dit onderzoek wordt gekeken naar rodenticiden die buitenshuis worden gebruikt. De maatregelen die de risico’s voor niet-doelsoorten zo klein mogelijk moeten houden, zijn namelijk alleen nog maar voor buitengebruik ontwikkeld. Spitsmuizen hebben als voordeel dat hun leefgebied vrij klein is, dus als er stoffen worden gevonden in de spitsmuizen is dit een indicatie van lokaal gebruik. Hierdoor is snel duidelijk te krijgen of en waar rodenticiden onbedoeld in het milieu terecht komen.

De onderzoekers zijn overigens geïnteresseerd in elke dode spitsmuis die je vindt. Ook van plekken waar geen rodenticiden worden gebruikt. Het kan zijn dat je het gebruik van rodenticiden niet ziet terwijl ze toch worden toegepast of andersom. Alle vers dode spitsmuizen zijn daarom welkom.

Het verzamelen van de spitsmuizen

Voor een goede analyse is het heel belangrijk om de volgende zaken te weten van de gevonden spitsmuizen:

  • Locatie waar de spitsmuis is gevonden (met eventueel meer details over bijvoorbeeld type landbouw, type straat, etc.)
  • Tijdstip van vinden (zo nauwkeurig mogelijk, maar in ieder geval de datum)
  • Doodsoorzaak indien bekend
  • Eventuele kennis over locatie (o.a. mogelijke lokale inzet van bestrijdingsmiddelen)
  • Indien bekend de soort.

Het inleveren van de spitsmuizen

Vind je een dode spitsmuis of brengt de kat deze bijvoorbeeld thuis? Bewaar hem in een (genummerd) zakje in de vriezer, vul het formulier in, en breng deze naar een inleverpunt bij jou in de buurt. De dode spitsmuizen worden door de WUR opgehaald bij de inleverpunten.

In dit overzicht zijn alle inleverlocaties te vinden. Hier kun je terecht om jouw spitsmuis af te geven samen met het ingevulde formulier. De spitsmuizen worden in de vriezer bewaard voordat ze voor onderzoek worden opgehaald door de WUR. Heb jij zelf een -20 vriezer en wil je meewerken? Stel je vriezer dan ook beschikbaar als tijdelijke opslag! Neem contact op met info@zoogdiervereniging.nl om jouw adres aan de lijst met inleverlocaties te laten toevoegen.

Het inleveren van spitsmuizen kan t/m 31 december 2021.