Hoe weet een plantencel in embryonale fase wat voor een type cel hij moet worden?

Drie Vidi’s voor Wageningse onderzoekers

19 mei 2014

Wageningse wetenschappers Marleen Kamperman, Bert de Rybel en Joop Vermeer (tevens alumnus van Wageningen University) zullen ieder een Vidi-subsidie ontvangen. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maandag 19 mei 2014 bekend. Vidi-subsidies worden toegekend aan excellente onderzoekers die na hun promoveren een aantal jaar succesvol onderzoek hebben gedaan. Ze zullen ieder maximaal 800.000 euro ontvangen om onderzoek te doen naar het onderwerp waarvoor ze de subsidie hebben aangevraagd.

De onderwerpen waarvoor de onderzoekers de subsidies hebben gekregen zijn:

Dr. Marleen Kamperman, Laboratory of Physical Chemistry and Colloid Science: Sticky when wet

Borstelwormen leven onder water en bouwen cilindervormige huisjes door stukjes schelp en steen aan elkaar te plakken. De onderzoekers gaan het mechanisme nabootsen dat de borstelworm gebruikt om de lijm onderwater uit te scheiden, en gaan een sterke, taaie lijm ontwikkelen, die bijvoorbeeld als biomedische lijm toegepast kan worden.

Dr. ir. Bert De Rybel, Laboratory of Biochemistry: Deel en heers

Om weefsels een juiste driedimensionale vorm te geven, moeten plantencellen op heel precieze manier delen tijdens de vroege ontwikkeling. De onderzoekers gaan na hoe de plant controleert welke cellen mogen delen en hoe de richting van deze deling wordt bepaald.

Dr. ir. Joop Vermeer*– Laboratory of Cell Biology and Laboratory of Moleculair Biology: Praten met de buren

Plantencellen staan onder hoge druk en zitten aan elkaar vast via de celwand. De onderzoekers gaan analyseren hoe planten cellen met elkaar communiceren tijdens de initiatie en ontwikkeling van nieuwe organen.

*Joop Vermeer is op dit moment nog niet in dienst van Wageningen UR maar zal zijn onderzoek in Wageningen uitvoeren.