Nieuws

Drie Wageningers ontvangen prestigieuze NWO Vidi beurs

Gepubliceerd op
4 juni 2018

Drie ervaren Wageningse onderzoekers ontvangen een Vidi-financiering van 800 duizend euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De drie Wageningse laureaten zijn:

Dr. Bernice Bovenkerk

  • Mens-dier relaties in het Antropoceen

Recent onderzoek wijst uit dat dieren eigenschappen bezitten die we voorheen alleen aan mensen toeschreven. Een hiervan is het kunnen uitoefenen van zelfgestuurd gedrag. Dieren worden in het huidige tijdperk, het Antropoceen genaamd, steeds meer beknot in hun gedrag. Hoe kunnen we onze ethiek aanpassen om dieren tegemoet te komen?

Dr.ir. Maarten Smulders

  • Chemische wetenschappen. 4D controle over slimme, dynamische polymeren

Voor de ontwikkeling van ‘slimme’ polymere materialen, met eigenschappen die reageren op de omgeving, kunnen zogenaamde dynamisch-covalente bindingen tussen polymeerketens gebruikt worden. In dit project wordt een nieuwe methode voorgesteld om de dynamica van deze binding systematisch te kunnen variëren, om zo de daarvan afhankelijke materiaaleigenschappen beter te ontwerpen.

Dr. Eveline Verhulst

  • Entomologie. Hoe ontstaan de verschillen tussen mannen en vrouwen?

Mannen en vrouwen zien er vaak heel anders uit en bij insecten zijn de verschillen enorm. Hoe deze verschillende kenmerken ontstaan is nog erg onduidelijk. Komen er nieuwe genen bij of verandert de regulatie van genen? Dit project zal de moleculaire basis van drie recent ontstane geslachts-specifieke kenmerken in insecten onderzoeken.

Vernieuwingsimpuls

Vidi-beurzen zijn gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen (Veni, vidi, vici) deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. De onderzoekers zijn vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. Landelijk werden 86 voorstellen gehonoreerd.