Persbericht

Drie jonge Wageningse wetenschappers in nationale finale Famelab

Gepubliceerd op
20 april 2015

Tot de tien finalisten die op 21 april in Museum Boerhaave in Leiden meestrijden in de Nederlandse finale van FameLab, de internationale wetenschapscommunicatiewedstrijd voor jonge bèta wetenschappers, zijn drie kandidaten van Wageningen University. De wedstrijd wordt georganiseerd door de British Council en Cheltenham Festivals. De finale kan live gevolgd worden via NPO wetenschap. NTR maakt een TV uitzending over FameLab.

FameLab Nederland wordt georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), media partner NTR, Museum Boerhaave en de Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen University, Universiteit Leiden en Radboud Nijmegen.

Bij de voorrondes georganiseerd door de universiteiten zijn 10 finalisten geselecteerd. Zij zullen tijdens de finale in slechts drie minuten indruk proberen te maken op de jury en het publiek met hun voordracht over een zelfgekozen onderwerp, eventueel door gebruik te maken van attributen die ze zelf kunnen dragen (maar zonder PowerPoint).

De onderwerpen van de tien finalisten zijn zo breed als het wetenschappelijk spectrum zelf. Van autisme tot magnetisme, van microalgen tot moleculaire motors en van Parkinson tot experimentele vloeistoffen, het komt allemaal aan bod. En wat te denken van de evolutie van taal, de bijzondere eigenschappen van varkens of proteïne-verrijkt voedsel voor ouderen? Tot slot de intrigerende vraag: waarom zijn mensen aardig voor elkaar?

Professionals uit de wereld van wetenschap en media, waaronder Sanne Deurloo van Kennislink,
Prof. Dr. Vanessa Evers, TU Twente, Prof. Dr. Jeroen Geurts, VU Amsterdam, en Padraic Flood, Max Planck Instituut en de Wagenings, nationale en internationale winnaar FameLab 2014, zullen de presentaties beoordelen op de 3 C’s: Content, Clarity, Charisma (inhoud, duidelijkheid en charisma). De finale zal worden gepresenteerd door Liesbeth Staats van het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. Daarnaast zullen ook Bart Meijer en Diederik Jekel van de Kennis van Nu een rol spelen in de finale.

De prijs voor de winnaar wordt uitgereikt door Sir Geoffrey Adams, Britse Ambassadeur in Den Haag. De winnaar van de nationale finale zal Nederland vertegenwoordigen in de internationale FameLab finale, tijdens het Cheltenham Science Festival in het Verenigd Koninkrijk in juni 2015. Hier nemen finalisten van meer dan 25 verschillende landen het tegen elkaar op, om uiteindelijk één internationale winnaar te selecteren.

De NTR publieksprijs wordt uitgereikt door NTR Directeur Paul Römer. De finalist met de meeste publieksstemmen wint een mediastage bij de wetenschapsredactie van de NTR.

FameLab

Sinds zijn ontstaan op het Cheltenham Science Festival in 2005, is FameLab uitgegroeid tot de belangrijkste wetenschapscommunicatiewedstrijd ter wereld. Dankzij een samenwerking vanaf 2007 met de British Council werd deze wedstrijd wereldwijd georganiseerd, met meer dan 5000 deelnemende wetenschappers en ingenieurs in meer dan 25 landen wereldwijd. Elk jaar in juni wordt de internationale finale gehouden op het Cheltenham Science Festival, georganiseerd door Cheltenham Festivals en de British Council. De voertaal van FameLab is Engels.

Meer informatie FameLab:

www.britishcouncil.nl/famelab en www.npowetenschap.nl/famelab