Nieuws

Drie nieuwe windturbines op testlocatie slimme energie

Gepubliceerd op
1 november 2017

Experts van Wageningen University & Research leggen in Lelystad de laatste hand aan een testfaciliteit voor slimme energie en oplossingen voor energieopslag. Met de plaatsing van de drie windturbines is de testlocatie nu compleet. Het doel van de testfaciliteit is om de transitie naar duurzame energie mogelijk te maken voor bedrijven en uiteindelijk voor de consument.

Op de nieuwe testlocatie worden de energieoplossingen van de toekomst (micro-grid-oplossingen) in de praktijk getest en worden duurzame energiebronnen direct aan energiegebruikers gekoppeld. Door die directe koppeling worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd, gaat duurzame energie niet verloren en wordt het netwerk niet overbelast.

Duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, zijn niet altijd beschikbaar. Dat maakt de energievoorziening en het netwerk kwetsbaar bij een brede inzet van duurzame energie. Met nieuwe technieken kan dit worden voorkomen, zoals energieopslag in nieuwe accu’s of frequentiesturing. Frequentiesturing is een techniek waarbij vraag (apparaat dat elektriciteit nodig heeft) en aanbod (zonnecel/windturbine) beter op elkaar afgestemd worden door middel van de frequentie in het elektriciteitsnet. Nu worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd doordat computers met elkaar communiceren (ICT).

Duurzame energie niet verliezen

De eerste test is het vervangen van ICT door frequentiesturing, waardoor micro-grids veel stabieler worden en bij stroomuitval netwerken weer snel opgestart kunnen worden. Als deze test is afgerond staat er nog een volgende test gepland. Dat gaat om een Redox-flow batterij. Dat is een accu zonder zeldzame metalen die energie opslaat. Deze test moet eind volgend jaar uitgevoerd worden.

Officiële opening

Op 16 januari 2018 wordt de ACRRES Smart Energy Test Site officieel geopend.  Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk. Er wordt er een aantal lezingen rond dit onderwerp gegeven en is het mogelijk de nieuwe testlocatie te bezoeken. Onder andere de resultaten van het project ‘Cellular Smart Grid Platform (CS GriP)’ zullen op deze dag gepresenteerd worden.

Partners in dit project zijn: Alfen, Bettink Service Team, DNV-GL, Alliander, TU Delft, HAN, AVANS, Bredenoord, Jena Batteries, Energy Team, Pisga, ICM Ingenierea, Leitat, LitGrid, Inspiralia en LEI.