Persbericht

Drie onderzoekers gestart binnen Eat2Move

Gepubliceerd op
12 maart 2015

Voeding voor synergie tussen sport en zorg.

Binnen topcentrum Eat2Move starten in maart 2015 drie onderzoekers aan hun project op het raakvlak van voeding, sport en zorg. ‘Een prachtige inhoudelijk start voor Eat2Move’, aldus de Nijmeegse hoogleraar Maria Hopman, boegbeeld van Eat2Move en voor een dag verbonden aan Wageningen University. ‘De uitwisseling van kennis rond herstel na sport en herstel na medische behandelingen zal leiden tot synergie’.

Wageningen University neemt deel in het samenwerkingsverband Eat2Move. De drie betrokken onderzoekers hopen hier te zijner tijd te promoveren bij prof. Hopman.

De projecten zijn terug te vinden op de website van Eat2Move die nu live is. Zij richten zich op de synergie tussen topsport en zorg. Zowel het lichaam van de topsporter als dat van een patiënt ondergaat een zware inspanning. Na de inspanning maken zowel de topsporter als de patiënt een herstelfase door. In hoeverre zijn die trajecten vergelijkbaar? Wat is de rol van voeding en bewegen tijdens de voorbereiding, de inspanning zelf en bij het herstel? Met de start van deze praktijkgerichte projecten legt Eat2Move de basis om topsport en zorg te verbinden via voeding.

Praktijkgerichte promotietrajecten

In de nieuwe projecten wordt kennis direct ontsloten naar de sport- en zorgpraktijk. Topzwemster Rieneke Terink maakt in haar project het prestatievermogen en de mate van herstel van sporters meetbaar. Zij zal specifieke aandacht hebben voor micronutriënten en ‘excercise stress markers’. Resultaten uit haar onderzoek vinden direct toepassing in de (top)sportpraktijk. Pim Knuiman gaat rol van de timing van voeding op herstel en adaptatie tijdens sporttraining onderzoeken. Ook bestudeert hij welke voeding optimale ondersteuning geeft bij prestatie en herstel. Margot de Regt gaat het herstel van patiënten onderzoeken en optimaliseren. Zij zal de inzet van specifieke voeding gecombineerd met een beweegprogramma valideren. Deze promotieonderzoeken zullen leiden tot nieuwe inzichten voor zowel sport- als zorgorganisaties. Door nauwe samenwerking met bedrijven kan direct valorisatie plaatsvinden, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van specifieke voedingsproducten.

Website gelanceerd

Meer lezen over deze kersverse projecten en de actuele ontwikkelingen rondom Eat2Move? De website is www.eat2move.nl is live! Op de website is veel informatie te vinden over kort- en langlopende projecten. Ook komt praktisch toepasbare kennis voor sport- en zorgpraktijk aanbod.

Eat2Move

Topcentrum Eat2Move werkt aan optimale voeding voor de bevordering van prestatie en herstel in (top)sport en zorg. Nieuwe kennis leidt direct tot innovatieve trajecten met bedrijven voor de ontwikkeling van diensten en producten. Eat2Move is ontwikkeld op initiatief van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. In Eat2Move werken samen: Wageningen University, ziekenhuis Gelderse Vallei, NOC*NSF, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, InnoSportNL, Sportcentrum Papendal, NIZO food research en FrieslandCampina. De Provincie Gelderland neemt de helft van de financiering voor haar rekening.