Druk onderzoeksseizoen op Antarctica gestart

Druk onderzoeksseizoen op Antarctica gestart

11 december 2014

Een flinke groep medewerkers van IMARES vaart mee aan boord van de Duitse ijsbreker ‘Polarstern’ voor onderzoek in de zeeijsgebieden van de Weddell Zee. De reis voert van Cape Town (2 dec 2014) via het Duitse Station Neumayer (kerst) door het midden van de Weddell Zee naar Punta Arenas in Chili (1 feb 2015).

De grootste Hollandse ploeg aan boord van Polarstern bestaat uit deelnemers aan het ICEFLUX-project. ICEFLUX is een samenwerkingsverband tussen het Alfred Wegener Institut (AWI) uit Bremerhaven Duitsland en IMARES Wageningen UR. Het Hollands deel van de ICEFLUX-groep bestaat uit Fokje Schaafsma, André Meijboom, Bram Feij, Michiel van Dorssen en Jan Andries van Franeker. De Duitse ICEFLUX-groep, ook vijf personen, wordt geleid door Hauke Flores, bij velen nog wel bekend uit zijn IMARES-tijd, nu leider van een groep jonge onderzoekers bij het AWI, en initiator van het grote ICEFLUX-project.

ICEFLUX-groep

Project ICEFLUX

ICEFLUX heeft als doel om kennis te verwerven over het belang van zeeijs voor het functioneren van polaire ecosystemen. Het omvat een breed scala van in samenhang uitgevoerde deelprojecten oplopend van fysische eigenschappen van het zeeijs, via algengroei in het ijs en de betekenis van de ijsalgen voor de opeenvolgende niveaus van de voedselketen van klein zooplankton tot aan het topniveau vogels, zeehonden en walvissen. In het licht van klimaatverandering en het beheer van de groeiende visserij op krill in Antarctica is zulke kennis onontbeerlijk.

Walvissen waarnemen

Hans Verdaat en Steve Geelhoed

Twee andere onderzoekers van IMARES aan boord van de Polarstern zijn Steve Geelhoed en Hans Verdaat. Zij werken als walvis-waarnemers in het team van ITAW (Institute for Terrestrial and Aquatic Wildlife Research uit Büsum, Duitsland). Het onderzoek richt zich heel gedetailleerd op de aantallen en verspreiding van walvissen in zeeijsgebieden, vooral die van de Antarctische Dwergvinvis.

Plastic afval

Elisa Bravo Rebolledo en Piet-Wim van Leeuwen

Eind december zullen twee IMARES-onderzoekers, Elisa Bravo Rebolledo en Piet-Wim van Leeuwen, vertrekken naar Punta Arenas in Chili. Daarvandaan verzorgt het Chileens Antarctisch Instituut (INACH) transport naar hun onderzoekstation op Cape Shirreff (Livingston Island, South Shetland Islands). Het onderzoek richt zich op de verspreiding van zwerfvuil tot in de uithoeken van onze aarde. Het veldwerk omvat tellingen en monsternames van vooral plastic vuil op het strand, tellingen van mogelijke verstrikkingen van pelsrobben, en het verzamelen van uitwerpselen van pelsrobben voor detailonderzoek naar aanwezigheid van klein plastic in relatie tot hun voedsel. Dit is het tweede seizoen van dit onderzoek; over de eerste reis verscheen recent een stukje in het tijdschrift van INACH.