Nieuws

'Dutch Coral' wint finale Startup Week Wageningen

Gepubliceerd op
9 februari 2016

Vrijdag 5 februari vond de finale plaats van de eerste Startup Week Wageningen. In de 7 dagen voor de finale werkten 33 studenten en recent afgestudeerden aan hun idee voor een eigen bedrijf. Tijdens de finale presenteerden 5 groepen hun plan aan de jury. De jury riep ‘Dutch Coral’ uit als winnaar. Als prijs ontvangt het team de mogelijkheid om een micro-lening bij StartLife aan te vragen.

Foto: Erik laat het koraal aan de jury zien. © Sven Menschel

Tijdens het 7-daagse programma maakten de studenten en recent afgestudeerden kennis met verschillende business modellen, leerden ze hoe ze op een goede manier de behoeftes van hun klanten kunnen achterhalen en gingen ze naar de markt in Wageningen om toekomstige klanten te ondervragen. Ook kregen de groepen 1-op-1 coaching. Aan het eind van de week kregen de studenten een pitchtraining om zich voor te bereiden op de finale.

‘Dutch Coral – Coral up your life’

Iets doen met afgestorven koraal uit Nederlandse aquaria en hiermee het koraal in Bonaire ondersteunen
Erik, MSc Aquaculture Marine Resource Management

Samen met Chantal, Anne Johan en Chris werkte hij dit idee verder uit tot een businessplan voor de verkoop van koraalresten als homedecoratie en als sieraad. Daarnaast bedachten ze het concept ‘Coral for Coral’: door een product te kopen van Nederlands gecultiveerd koraal support je een stichting in Bonaire die het koraal daar herstelt.

IMG_7364.jpg

Veel passie en een groot netwerk

De jury was erg onder de indruk van de presentatie van Dutch Coral.

Het team van Dutch Coral straalt veel passie uit, ze hebben al toegang tot een groot netwerk van leveranciers en hebben met een open perspectief gekeken naar de mogelijkheden van nieuwe technieken zoals 3D printen. Ook hebben ze goed nagedacht over mogelijke concurrentie.
Hans de Haan, jurylid en businesscoach bij StartLife

Aftrap door Ento Pow(d)er

De finale werd afgetrapt door het team van Ento Pow(d)er. De broers Tom en Bart kwamen naar het weekend om iets te gaan doen met insecten. Samen met Borja, Thierry en Bjorn werkten ze hun plan verder uit en besloten ze een businessplan te schrijven voor eiwit-shakes gebaseerd op eiwitten uit insecten voor sporters met lactose-intolerantie.

Burger Buzz

Na het verhaal van Ento Pow(d)er probeerde Patricia de jury te overtuigen van haar plan om via de verkoop van burgers en workshops mensen meer bewust te maken van gezond eten. Waarbij ze zich dit jaar in het bijzonder wil richten op de boon, het jaarthema van de FAO.

alternACTivities

Laura presenteerde vervolgens haar businessplan voor alternACTivities. Haar net opgestarte bedrijf waarmee ze mensen meer bewust wil maken van hun consumptiepatroon. De jury was onder de indruk van haar enthousiasme en moedigde haar aan om zich te blijven focussen om zo haar bedrijf efficiënt en daarmee rendabeler in te richten.

Circle Smart

De finale eindigde met de presentatie van Circle Smart. Zij presenteerden een plan om lokaal de circular economy te bevorderen door ondernemers met reststromen te verbinden met anderen die op zoek zijn naar restafval zoals koffiepulp voor de kweek van paddenstoelen.

StartHub Wageningen

Student incubator StartHub Wageningen is een plek voor bachelor, master en PhD studenten en net afgestudeerden met een ‘entrepreneurial-mind’ gevestigd op Wageningen Campus. De student incubator organiseert samen met StartLife interactieve workshops, financiering en huisvesting en coaching via diverse professionals binnen haar netwerk.

Ik ben heel verrast over het niveau en de kwaliteit van de proposities. Ze hebben in één week tijd veel geleerd en ontwikkeld.
Jannet de Jong, Incubation Manager StartHub