Duurzaamheidsprijs voor Europees fruitonderzoek

Nieuws

Duurzaamheidsprijs voor Europees fruitonderzoek

Gepubliceerd op
31 maart 2015

Het samenwerkingsverband van Europese fruitonderzoekers EUFRIN (European Fruit Research Institutes Network) heeft deze maand een vakprijs ontvangen voor onderzoek en innovatie. Dat gebeurde tijdens het internationale SmartFruit-congres in Barcelona, waar ieder jaar de nieuwste resultaten uit onderzoek op gebied van duurzame teelt worden gepresenteerd. “Een mooie erkenning voor ons werk”, reageert Marianne Groot, teamleider praktijkonderzoek fruit van Wageningen UR in Randwijk en secretaris van EUFRIN.

Binnen EUFRIN werken fruitonderzoeksinstellingen uit heel Europa aan thema’s variërend van veredeling en teelt tot bewaren en vermarkten van fruit. Ook het praktijkonderzoek fruit van Wageningen UR is in verschillende werkgroepen vertegenwoordigd. Door gebruik te maken van elkaars sterke punten heeft het consortium in haar vijfentwintigjarige bestaan al diverse grote Europese onderzoeksprojecten van de grond weten te tillen. Dat levert nieuwe kennis op, die bijdraagt aan duurzaam geteeld fruit van hoge kwaliteit.  

Fruitteeltpraktijkcentrum Randwijk

Het fruitonderzoek van Wageningen UR vindt voor een belangrijk deel plaats op de onderzoeklocatie in Randwijk, waar onderzoekers beschikken over boomgaarden, kwaliteitslaboratoria en bewaarfaciliteiten. Er wordt nauw samengewerkt met andere afdelingen van Wageningen UR. Ook vormt ‘Randwijk’ samen met enkele bedrijven en organisaties uit de fruitsector het Fruitteeltpraktijkcentrum. Dit staat garant voor een snelle doorstroming van kennis richting de praktijk. “Nederland is hier van oudsher sterk in”, merkt Groot op. “Elders in Europa is men erg geïnteresseerd in de manier waarop wij hier samenwerken met het bedrijfsleven.”