Nieuws

EMBO verwelkomt nieuw verkozen lid Dolf Weijers

Gepubliceerd op
7 juli 2020

EMBO, de internationale European Molecular Biology Organization in Heidelberg, Duitsland, heeft prof.dr. Dolf Weijers van Wageningen University & Research de levenslange eer van het EMBO-lidmaatschap toegekend, als erkenning voor zijn opmerkelijke prestaties in de levenswetenschappen. Planten-biochemicus Dolf Weijers is leerstoelhouder van de leerstoelgroep Biochemie.

De 63 nieuw verkozen leden en associated leden van EMBO zijn afkomstig uit 25 landen. Dolf Weijers is het enige nieuwe Nederlandse lid. De nieuwe leden kunnen allen bogen op een aanzienlijk wetenschappelijk oeuvre: de kandidaten zijn gekozen op basis van excellentie en baanbrekend onderzoek.

Voortreffelijk wetenschappelijk werk

“De nieuwe leden hebben bijgedragen aan succesvol onderzoek in de levenswetenschappen in Europa en de rest van de wereld”, zegt EMBO-directeur Maria Leptin. “Als EMBO-lid kunnen zij getalenteerde onderzoekers ondersteunen en ideeën samenvoegen. Zij zijn in staat een uitdagende, internationale omgeving voor excellente wetenschap te creëren.”

Onderzoek naar hoe planten groeien

Dolf Weijers leverde zeer verdienstelijke prestaties in het onderzoek naar de ontwikkeling en groei van planten vanaf het embryonale stadium. Zo ontdekte zijn team een eenvoudig mechanisme voor het regelen van plantengroei via het auxine plantenhormoon. Vorig jaar kwam het tot een grote doorbraak toen hij met zijn groep een nieuwe set eiwitten ontdekte die de cel ‘vertellen’ wat de polen van het kompas zijn. Hij stelde vast dat de biochemische basis voor celpolariteit in planten en dieren gelijk is.

Groot voorrecht om de richting in de biologie te bepalen

“Het is een geweldige eer om te worden verkozen tot nieuw lid van de organisatie die zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in het stimuleren van het brede veld van de moleculaire biologie”, zegt prof. Dolf Weijers als hij van zijn prestigieuze lidmaatschap verneemt. “EMBO zet met haar leden de koers uit voor de biologie en het is een groot voorrecht om hieraan te mogen bijdragen. Via hun fellowship-programma heeft EMBO mij gesteund toen ik postdoc was, en zo ook een aantal collega’s in mijn laboratorium. Als EMBO-lid kan ik nu wat terugdoen en bijdragen aan excellentie in de levenswetenschappen.”

De leden nemen actief deel aan EMBO-initiatieven, bijvoorbeeld door te participeren in de EMBO-Council en commissies, door jonge wetenschappers te begeleiden of activiteiten te ondersteunen, zoals het stimuleren van een degelijk wetenschapsbeleid.

EMBO's traditie om uitmuntende levenswetenschappers als lid te erkennen, gaat terug tot 1963, toen een eerste groep van 150 leden werd geselecteerd door de EMBO-Council. Sindsdien zijn EMBO-leden uitgenodigd om kandidaten voor te dragen en te kiezen voor het lidmaatschap. De EMBO-gemeenschap telt inmiddels ruim 1800 leden en associated leden, waaronder 88 Nobelprijswinnaars. De verkiezing voor het EMBO-lidmaatschap is jaarlijks.