Nieuws

EU-Schoolfruit weer van start: Ruim 30.000.000 stuks gratis groente en fruit naar scholen

Gepubliceerd op
10 november 2020

Deze week gaat het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma weer van start! Leerlingen van OBS de Sterappel gingen vandaag tijdens het startmoment in gesprek met fruitteler Halm en Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV, om te ontdekken waar hun groente en fruit vandaan komt. De leerlingen van groep 8 namen het eerste kratje schoolfruit in ontvangst.

Herkomst van groente en fruit

Welke soorten groente en fruit groeien in Nederland? In welk seizoen kun je groente en fruit het beste eten? En hoe komt een peer van het land in een kratje schoolfruit? Leerlingen van groep 8 van OBS De Sterappel in Lienden gingen samen met presentator Luuk Dresen op onderzoek uit. Ze gingen in gesprek met fruitteler Danny Halm en digitaal met Jan-Kees Goet, boerenzoon en hoogste ambtenaar bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Jan-Kees Goet: “Het is belangrijk dat kinderen leren hoe en waar groente en fruit groeit. Meer kennis zorgt ervoor dat kinderen het belang zien van groente en fruit en het vaker eten.” Aan het einde van het bezoek namen de leerlingen het eerste kratje schoolfruit in ontvangst. Precies op tijd voor het dagelijks fruitmoment.

Het is belangrijk dat kinderen leren hoe en waar groente en fruit groeit. Meer kennis zorgt ervoor dat kinderen het belang zien van groente en fruit en het vaker eten.
Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV

Deelnemende scholen

Aan de 12e editie doen bijna 3000 scholen mee. Alle scholen ontvangen de komende 20 weken, 3 dagen per week gratis fruit en groente. In deze 20 weken krijgen kinderen behalve gratis fruit en groente, ook interactieve lessen over gezonde voeding. Leerkrachten kunnen hiervoor gebruik maken van het online lesportaal Chef!. In het portaal vindt de leerkracht voor elke groep de Startles EU-Schoolfruit, maar ook korte lesactiviteiten voor tijdens het groente- en fruitmoment. Leerkrachten die meer willen doen met voedseleducatie kunnen hier ook de aanvullende Smaaklessen en Smaaklesactiviteiten vinden.

EU-Schoolfruitprogramma werkt

Marlies Willemsen-Regelink, projectleider EU-Schoolfruit: “Van de deelnemende scholen van vorig jaar heeft de helft vaste dagen voor groente en fruit ingesteld. Meer dan 80 procent van deze scholen laat de ouders fruit of groente aan hun kinderen meegeven.” Met het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt beleid op scholen gestimuleerd en daarmee ook de consumptie van groente en fruit.

shutterstock_1017075634.jpg

EU-Schoolfruit- en groenteprogramma

Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Het programma wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoer van de regeling. Team Smaaklessen & EU-Schoolfruit, Wageningen University & Research is verantwoordelijk voor de registratie, communicatie en educatie rondom het programma.

Het startmoment is een initiatief van het Team Smaaklessen & EU-Schoolfruit en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.