Nieuws

Symposium 'Earth Futures' toont noodzaak van duurzame transformaties

article_published_on_label
24 oktober 2018

“We moeten ons thuis beschermen, willen we de kwaliteit van leven behouden.” Met die krachtige woorden opende Rens Buchwaldt, lid van de Raad van Bestuur van de WUR, op vrijdag 19 oktober jl. het symposium ‘Earth Futures’.

Buchwaldt ging in op de geschiedenis van het interdisciplinaire onderzoek bij de WUR over de aarde als systeem. Diezelfde interdisciplinariteit was de insteek van dit symposium. Internationale wetenschappers uit de omgeving- en sociale wetenschappen vertelden over de mogelijkheden voor en noodzaak van een duurzame toekomst van de aarde. Dit gebeurde aan de hand van de vier thema's Anthropocene, Inequality, Biosphere-Technosphere en Earth Futures. Elke sessie werd afgesloten met  een levendige discussie tussen de sprekers en het publiek.

Bij alle discussies kwam naar voren dat er een behoefte is aan transformatie in de energie-, voedsel- en maatschappelijke systemen. Prof. Katrina Brown liet zien dat transformaties meerdere risico's met zich meebrengt, bijvoorbeeld sociale ongelijkheid. Dr. Aarti Gupta, een van de organisatoren, zei samenvattend dat “de belangrijkste uitdaging is het ontwerpen van vooruitlopende en rechtvaardige instituten die transformaties kunnen sturen richting een duurzame toekomst.”

De tweede belangrijke conclusie was dat voor een succesvolle duurzame transformatie, deze verkocht moet kunnen worden aan de toekomstige generatie. Zij zijn immers degenen die moeten inleveren ten opzichte van de huidige situatie. Er was geen eenduidige oplossing voor die uitdaging, maar de deelnemers waren het erover eens dat het in ieder geval gaat om het creëren van een gemeenschappelijke waarde voor ons natuurlijk systeem.

De toespraken en discussies van de wetenschappers werden ondersteund door kunstenaars. Drie van de kunstenaars uit het project ‘creatieve innovatie’ stapten het podium op voor een interactieve uitbeelding van nieuwe inzichten. Bij deze inzichten, die ontstaan zijn uit de combinatie van wetenschap en kunst, ging het over onderwerpen zoals bioremediatie, klimaatadaptatie en beweging en samenwerking. Componist en geluidskunstenaar Sytze Pruiksma sloot de dag af met muziek geïnspireerd op de natuur. Deze muziek is ook te horen in de nieuwe film ‘WAD, leven op de grens van land en water’.

Lees meer