Nieuws

Een half miljoen bezoeken per maand op wageningenur.nl

Gepubliceerd op
18 februari 2016

490.671 externe bezoeken op het domein wageningenur.nl in de maand oktober 2015 om precies te zijn, dat is nogal wat. Het bezoek aan wageningenur.nl zit in een stijgende lijn want in januari 2016 werden al 521.804 externe bezoeken geregistreerd.

De infographic in dit artikel is gebaseerd op de maand oktober. Van alle bezoeken in oktober kwam bijna de helft uit het buitenland, wat bevestigt dat Wageningen UR ook internationaal bekend is. Met de onderstaande infographic kun je zelf het internationale met het Nederlandse bezoek vergelijken op devices, verkeersbronnen en conversies.

Door dit onderzoek kwamen de volgende inzichten voor Nederlands en internationaal bezoek aan het licht:

Nederlandse bezoeken

 • Wageningenur.nl had in oktober 2015 iets meer bezoek dan in 2014 wat voornamelijk kwam door een stijging in e-mail en advertentieverkeer. Onder e-mail verkeer vallen ook de nieuwsbrieven die door verschillende onderdelen binnen Wageningen UR worden verzonden.
 • De PC is nog steeds het favoriete device van onze doelgroep maar het levert terrein in op de mobiel.
 • Het aandeel van mobiele bezoeken is gestegen van 14% naar 18% en dit is een trend die vermoedelijk door zal zetten.
 • Er werd dit jaar door Nederlandse bezoekers minder gedownload maar vaker contact opgenomen via het contactformulier.

Internationale bezoeken

 • Internationaal bezoek is in oktober 2015 bijna 10% hoger dan het jaar ervoor. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een toename van bezoeken via zoekmachines zoals google en een toename van e-mail verkeer.
 • Ook in het buitenland is de PC het populairste device onder onze bezoekers maar het aandeel daalt.
 • Het aandeel van mobiel is gestegen van 10% naar 15% en ook in het buitenland wordt verwacht dat deze trend doorzet.
 • Er werd dit jaar door internationale bezoekers meer gedownload en vaker contact opgenomen.

Benchmark met andere websites

Een half miljoen bezoeken per maand lijkt een groot aantal bezoeken maar is dat ook zo voor een organisatie als de onze?

Een benchmark met websites van organisaties zoals Wageningen UR is moeilijk te maken omdat de cijfers meestal niet beschikbaar zijn. Een site die wetenschap op een populaire manier beschrijft is kennislink.nl. Kennislink.nl geeft op haar website aan dat het maandelijks 330.000 bezoeken ontvangt en quest.nl, de website van het tijdschrift Quest, heeft maandelijks 230.000 unieke bezoekers.

Maandelijkse bezoekersaantallen van een aantal sites ter referentie (het is geen benchmarkvergelijking) van hoog naar laag:

 1. Nu.nl 4.500.000 unieke bezoekers
 2. Volkskrant.nl 1.700.000 unieke bezoekers
 3. Wageningenur.nl 490.000 bezoeken / 360.000 unieke bezoekers
 4. Kennislink.nl 330.000 bezoeken
 5. Quest.nl 230.000 unieke bezoekers

Het online team van Wageningen UR focust zich niet alleen op het vergroten van het aantal bezoeken maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van de inhoud van de site en onze zichtbaarheid op social media. Het online team beperkt zich niet meer alleen tot de website, de website is een – wel belangrijke backbone – onderdeel van het tegenwoordige online speelveld.

Bronnen:
Maandelijkse bezoeken de Volkskrant (volkskrant.nl)
Maandelijkse bezoeken Kennislink (kennislink.nl)
Maandelijkse bezoeken NU.nl (nu.nl)
Maandelijkse bezoeken quest.nl (quest.nl)