Nieuws

Een swingend einde aan de festiviteiten voor het 100-jarig bestaan

Gepubliceerd op
13 november 2018

Afgelopen vrijdag, 9 november, hoorden we voor het eerst de swingende geluiden van het carillon op de campus. De feestelijke inwijding, compleet met een bigband, gekleurde lichtjes en fakkels, markeerde het einde van acht maanden van evenementen als onderdeel van de viering van het honderdjarige bestaan van de universiteit.

Voorafgaand aan de officiële inwijding vond er buiten op de campus een ceremonie voor genodigden plaats. Rector Magnificus Arthur Mol blikte terug op acht maanden van activiteiten, gevolgd door de vertoning van de 'aftermovie', die zorgde voor veel herkenning, waarbij ook regelmatig werd gelachen. Daarna besteeg Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur, het podium. Zij keek in een fictief overzicht terug op de viering van het tweehonderdjarige bestaan, in het jaar 2118. In die 100 jaar had Wageningen University & Research, oftewel GUBI (Gelderse Universiteiten voor Bio-Informatica en Bio-Uitwisseling), de beschikking gekregen over 34 campussen over de hele wereld, en bood de instelling onderwijs aan 500.000 studenten. Zowel de stad Wageningen als de huidige campus hadden enorme veranderingen ondergaan (waaronder een snelweg over de campus), maar het carillon, hoewel gerenoveerd met behulp van biologisch kunststof, was bewaard gebleven.

Waarom het carillon zo bijzonder is en er over 100 jaar nog steeds zou kunnen staan, werd uitgelegd door Jan Karel Mak, voorzitter van het Universiteitsfonds Wageningen, dat het carillon heeft geschonken. Hij illustreerde hoe gedurende het grootste deel van de afgelopen 100 jaar, studenten naar de lessen fietsten en de carillons hoorden van alle verschillende kerken in de omgeving van Wageningen. Met de verhuizing van de universiteit naar de campus is het geluid van die klokken verloren gegaan, maar nu worden ze door het carillon vervangen.

Onder muzikale begeleiding van de bigband ‘Sound of Science’ werd het publiek naar buiten gedirigeerd, waar Rector Magnificus Arthur Mol en Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, met een druk op de knop het carillon officieel in gebruik namen. Samen met Sound of Science speelde het carillon het stuk CárCaSos, gecomponeerd door dirigent Guus Tangelder. Dit muziekstuk begon heel bescheiden, maar ontwikkelde zich al snel tot een waar jazzspektakel. Na het muzikale intermezzo sprak minister Van Engelshoven haar dank uit voor het recente samenwerkingsverband tussen WUR en het ministerie van OCW, en feliciteerde zij WUR met het eeuwfeest: "Gefeliciteerd met het geweldige werk dat jullie hier verrichten, op naar de volgende 100 jaar!"

Diezelfde avond vond ook het officiële afsluitingsfeest voor de studenten plaats: het Gala van de Eeuw. Elf studentenverenigingen sloegen de handen ineen en maakten van het Junushoff een sprookjesbos voor de bijna 1000 studenten. Voor degenen die hun dansvaardigheden wilden verbeteren, zorgde de dansworkshop voor nieuwe moves. Er was volop gelegenheid om die uit te proberen, want met drie verschillende podia en in totaal elf optredens kende deze feestavond een goedgevuld programma.

Lees meer