Nieuws

Eerste Agri&Food Topdebat; Een Keten met Geweten

Gepubliceerd op
10 november 2014

Vorige week vond het eerste Agri&Food Topdebat plaats. Een grote afvaardiging uit de Nederlandse Agri&Food sector wist de weg naar Wageningen te vinden.

Het debat werd afgetrapt door Harry Paul, inspecteur-generaal NVWA. Debatleider Fons de Poel wist op enthousiaste wijze Louise O. Fresco (bestuursvoorzitter Wageningen UR), Frank van Lierde (Vice President Cargill Food Systems & Ingredients) en Debbie de Wagenaar (Directielid McDonald’s Nederland) te interviewen over hoe het is gesteld met het geweten van de keten.

Rotte appels

De Poel voelde de geïnterviewden aan de tand met vragen als: “wat doen Cargill en McDonald’s eraan om ‘rotte appels’ in de keten zo snel mogelijk te detecteren en te elimineren en hoe verzekeren zij de kwaliteit richting de consument?” en “welke afwegingen worden gemaakt tussen zakelijke belangen en consumentenbeloftes?”

De markt bepaalt

Tijdens het aansluitende debat legt De Poel de aanwezigen in de zaal stellingen voor als; “is het goed dat de markt bepaalt? hoe betrek je iedere schakel bij de merkwaarde? en hebben bedrijven te weinig ruggengraat?” De betrokkenheid en meningen over dit onderwerp bij de aanwezigen is groot en na drie kwartier kost het Fons de Poel enige moeite om het debat af te ronden.

Netwerkdiner

Gelukkig kan er tijdens het aansluitende netwerkdiner nog uitgebreid doorgepraat worden. De initiatiefnemers voor dit exclusieve kennis- en netwerkevenement zijn Reed Business Information en Wageningen Academy. Topsector Agri&Food heeft aangegeven volgend jaar ook aan te willen sluiten bij de organisatie van dit Topdebat dat eind november zal plaats vinden.