Nieuws

Eerste ERRAZE@WUR activiteiten gestart

article_published_on_label
12 juli 2021

De eerste ronde activiteiten van het ERRAZE@WUR-programma gaat van start. Deze investeringen en activiteiten zijn voornamelijk bedoeld om de responscapaciteit van WUR bij (dreigende) epidemieën en pandemieën te versterken en de basis te leggen voor toekomstige ERRAZE@WUR-onderzoeksprojecten.

De eerste ronde van ERRAZE@WUR richt zich op vier strategische doelen:

  • Automatisering en digitalisering van diagnostische voorzieningen; crisisrespons
    Bestaande structuren binnen WUR voor snel en grootschalig testen tijdens uitbraken van zoönoses en meldingsplichtige dierziekten worden versterkt door automatisering en digitalisering.
  • Updaten van de bestaande methoden voor detectie, identificatie en karakterisering van nieuwe pathogenen; crisis preparedness
    Om systemen voor surveillance en vroegtijdige waarschuwing voor opkomende zoönosen te ontwikkelen, zal WUR ultramoderne apparatuur aanschaffen voor het opsporen en karakteriseren van pathogenen en voor opschalen, miniaturiseren en standaardiseren van de rapid response infrastructuur.
  • Versterken van de FAIR (findable, accessible, interoperable, reusable) data-infrastructuur
    Doel is het implementeren van een effectieve en eenvoudig toepasbare data-infrastructuur die efficiënt databeheer en geautomatiseerde toegang tot en gebruik van meerdere databronnen mogelijk maakt om real-time data-gedreven analyse en monitoring van opkomende pathogenen en epidemieën uit te voeren.
  • Creëren van een non-immune library van llama single-domain antilichamen als basis voor nieuwe diagnostische reagents and therapeutics voor niet eerder beschreven opkomende zoönoses
    Lama's hebben speciale, single-domain antilichamen, of nanobodies, die zich onderscheiden door hun geringe omvang, stabiliteit en oplosbaarheid. WUR gaat een non-immune llama antibody library creëren voor directe isolatie van recombinante lama-antilichamen tegen nieuwe opkomende zoönoses. Dit draagt bij aan vermindering van dierproeven en garandeert snelle en gemakkelijke toegang tot antilichamen.