Nieuws

Eerste nieuwe Mars- en maanaardappelen

Gepubliceerd op
28 juli 2016

Vanochtend zijn op Wageningen Campus de eerste aardappelen geoogst die gegroeid zijn in de Mars- en maangrond die NASA eerder ter beschikking stelde. Uit de potten waarin de aardappeltjes in april werden gepoot, kwamen veelal knolletjes tevoorschijn van enkele centimeters, ongeveer zo groot als krielaardappels. De tegelijk onder dezelfde condities ingezette aardappels op aardgrond bleken niet veel groter. “Aan de teeltmethode kunnen we in ieder geval nog iets verbeteren”, concludeert onderzoeker Wieger Wamelink.

De geoogste bodemvruchten worden gewassen en gewogen. De maan- en Marsbodem brengen in deze potten minder op dan de aardse aardappel in potgrond uit de winkel. Ongeveer de helft, is conclusie na een pot. Maar er staan nog vele potten om geoogst te worden. “We hebben alle gewassen in vijfvoud ingezet”. De vruchten worden geanalyseerd op gehaltes aan bijvoorbeeld vitamines, flavonoïden en alkaloïden.

Zorgvuldig snijdt Wieger Wamelink het loof van de planten om het gewicht te bepalen. “Dit groen wordt ondergewerkt in de bodems voor het volgende groeiseizoen. Het organisch materiaal bevat voedingsstoffen, zoals stikstof, en verbetert de structuur van de grond.” De donkergrijze maangrond en roodachtige Marsbodem bevatten van nature geen organische stoffen. De maangrondsimulant heeft ongeveer dezelfde samenstelling als echte grond van de maan die met de Apollovluchten naar de Aarde is gekomen. “Nogal stoffig”, zegt Wieger Wamelink. De grond is afkomstig uit Arizona, terwijl de Marsgrond uit een vulkaangebied op Hawaii stamt. De samenstelling is ongeveer gelijk aan die van de monsters van de hemellichamen.

In de kassen van Wageningen UR groeien dit jaar naast aardappelen, ook rucola, bonen, tomaten, rogge, tuinkers en andere gewassen. Die opbrengsten vormen samen met de geoogste aardappelen de ingrediënten voor een speciaal viergangendiner op 30 augustus voor de sponsors van het crowdfundingsproject.