Nieuws

Eerste oogst aardbeien met ledlicht in IDC Smaak

Gepubliceerd op
23 april 2014

Bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk zijn in de kas van het IDC Smaak op 20 januari de eerste aardbeien geplant onder ledlicht. De eerste vruchten zullen binnenkort worden geoogst. Op zaterdag 10 mei opent het Innovatie en Democentrum (IDC) Smaak haar deuren met een landelijke publieksdag. Ook de kas met aardbeien kan dan worden bezichtigd

In de kas staan de rassen Elsanta, Sonata, Darselect en Honeoye. Voor deze rassen is gekozen omdat we tussen de rassen verschillen in smaak en gezonde inhoudsstoffen verwachten. Om ze goed met elkaar te kunnen vergelijken moesten ze ook min of meer in dezelfde periode oogstbaar zijn.

Verschillende belichtingsstrategieën

Om de vruchtsamenstelling en smaak te beïnvloeden zijn er drie verschillende belichtingsstrategieën. Bovenin de kas hangt led-topbelichting met een lichtintensiteit van 90 µmol/m2/s. De led-bovenbelichting hangt ongeveer 30 cm boven het gewas en in combinatie met de topbelichting wordt op bladniveau ruim 230 µmol/m2/s gemeten. Daarnaast is er nog led-tussenbelichting, waarvan het licht deels op het blad en vruchten terecht komt. Mogelijk bevatten de rijpe vruchten dan meer stoffen die positief zijn voor de smaak en/of gezondheid. Via instrumentele metingen en smaakpanels zal dit worden nagegaan.

IDC Smaak

Op zaterdag 10 mei, om 10.00 uur opent het Innovatie en Democentrum (IDC) Smaak haar deuren met een landelijke publieksdag rond smaak en gezondheid van groenten en fruit onder de titel “Feest van de Smaak!”. Er zullen dan allerlei activiteiten rondom smaak worden georganiseerd en ook de kas met aardbeien kan dan worden bezichtigd.