Eerste praktijktest snoeigereedschap voor rozen in Trimbot2020 project

Eerste praktijktest snoeigereedschap voor rozen in Trimbot2020 project

13 maart 2018

Binnen het Trimbot2020 project wordt een autonome robot ontwikkeld die rozen, hagen en struiken volledig zelfstandig kan snoeien. Voorheen heeft Wageningen University & Research binnen dit project al een specifiek gereedschap ontwikkeld voor het snoeien van buxus en klimop hagen en planten. Daarnaast is nu een snijgereedschap ontwikkeld, specifiek voor het snoeien van rozen.

Met dit snijgereedschap is de eerste praktijktest uitgevoerd in de Trimbot proeftuin. Door middel van manuele bediening van de robotarm, is het gereedschap naar de gewenste snijpositie gebracht, waar de rozenstam wordt doorgeknipt. Tijdens deze testen is het niet alleen het snijgereedschap zelf beoordeeld op snijkwaliteit en nauwkeurigheid, maar ook de combinatie van de robotarm en het gereedschap beoordeeld op bereikbaarheid en performance. De resultaten van deze proeven geven inzicht voor het verbeteren van het ontwerp van het gereedschap.

Daarnaast is tijdens het uitvoeren van deze proef, data opgenomen met stereocamera’s ontwikkeld door partner ETHZ. Met deze data zullen de vision-algoritmes getraind worden om in de volgende test de robotarm zelfstandig aan te sturen. Ook zullen deze data gebruikt worden om vision algoritmes te trainen om zelfstandig de optimale snoeipositie van de rozen kunnen bepalen. Verder is de positie van de camera’s beoordeeld, wat wordt meegenomen in het herontwerp van het gereedschap.

Wageningen University & Research is samen met Robert Bosch GmbH verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aansturing van de hardware, waaronder een autonoom rijdend platform, een robotarm en de snijgereedschappen. Partners Alberts-Ludwigs Universitaet Freiburg, Universiteit van Edinburgh, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, en de ETH Zürich richten zich op het ontwikkelen van vision hardware en software. Deze informatie wordt gebruikt voor navigatie van het platform in de tuin en het aansturen van de robotarm.

TrimBot2020 word gesubsidieerd door het Europese Horizon 2020 research and innovation programme, grant agreement No. 688007.