Nieuws

Eerste stadslandbouw-event wijk Oosterwold Almere trok 1.000 bezoekers

Gepubliceerd op
25 juni 2018

‘Oosterwold Onkiemt’, het evenement dat bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold samen met Wageningen University & Research zaterdag 23 juni 2018 organiseerden, trok zo’n duizend huidige en toekomstige bewoners van Oosterwold. Ze bezochten demonstraties en workshops en zagen tal van voorbeelden uit de praktijk van stadslandbouw, vooral van binnen hun eigen wijk.

Op 'Oosterwold Ontkiemt' konden de bezoekers meer te weten komen over het aanleggen van een moestuin of voedselbos, het planten en onderhouden van fruitbomen, het starten van een wijngaard, het maken van compost en het houden van bijen, kippen of kleinvee. Daarnaast was er veel te zien en te leren over het verwerken van eigen producten zoals sap, jam, honing, cider, wijn en bier.

Voorbeelden van bundeling van krachten

Natuurlijk was ook de zakelijke kant onderwerp van gesprek, met voorbeelden van het gezamenlijk vermarkten van producten of het benutten van elkaars productieruimte. Zo verhuurt een ondernemer schapen om gazons kort te houden en is er een ondernemer die vruchtbomen teelt in de tuinen van Oosterwolders.

Stadslandbouw in Oosterwold

Oosterwold is een stedelijke uitbreiding ten oosten van Almere. Deze wijk is op veel punten anders dan traditionele nieuwbouwwijken in Nederland. Uniek is dat Oosterwold afstapt van de traditionele strikte scheiding tussen stad en landbouw dat zo kenmerkend is in de Nederlandse planologie. Meer dan 50% van het land in deze woonwijk is bestemd voor voedselproductie. Deze 50% voedselproductie, in Oosterwold als stadslandbouw gedefinieerd, is vastgelegd in één van de 10 ontwikkelingsregels van het gebied.

Tekst loopt door onder de video.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Stedeling gaat boeren

Jan Eelco Jansma, expert stadslandbouw van Wageningen University & Research, coördineert de Wageningse ondersteuning van de Oosterwolders. Jansma: “In praktijk betekent de vijftig-procentregel dat iedere bewoner van Oosterwold minstens de helft van zijn of haar grond bestemt voor stadslandbouw. De stedeling gaat boeren en de boer wordt stedeling. Dat het werkt, zie je in de praktijk. In 2016 streken de eerste pioniers neer in het gebied, in 2018 zijn er al meer dan 200 initiatieven. De belangstelling voor de combinatie van wonen en voedsel produceren is groter dan de Gemeente Almere verwachtte. Daardoor is er inmiddels een wachtlijst voor het in Oosterwold kunnen starten van een bouwprocedure.”. Vliervelden is één van die initiatieven. Het is een agrarisch bedrijf van ruim 40 hectare dat op het erf ook appartementen ontwikkelt. Vliervelden was 23 juni de gastheer van Oosterwold Ontkiemt.

Experts van WUR al vroeg betrokken

De experts in de ontwikkeling van de stad-/landrelatie van Wageningen University & Research zijn al lang nauw betrokken bij de ontwikkeling van Oosterwold. Het waren de onderzoekers van Wageningen die in 2008 met de virtuele woonwijk Agromere de ontwerpers van Oosterwold inspireerden om stadslandbouw centraal te stellen in de wijk. Daarna bleven de Wageningse experts nauw betrokken bij de plannen en de uitvoering. Dankzij de betrokkenheid deden- en doen de onderzoekers natuurlijk veel extra kennis en ervaring op, bijvoorbeeld over hoe processen in de praktijk van de stedelijke planning én van de stedelingen veranderen, wanneer door andere factoren context en structuur wijzigen.

DSC03352-1000.jpg

Ook de komende jaren blijven de experts van Wageningen University & Research op allerlei vlakken betrokken bij Oosterwold, van stadslandbouw tot afvalwaterbeheer.