Eerste werkende paprika-oogstrobot

Nieuws

Eerste werkende paprika-oogstrobot

Gepubliceerd op
9 januari 2015

Het Europese onderzoeksproject Clever Robots for Crops (CROPS) voor de ontwikkeling van robotica in de tuin- en bosbouw is onlangs afgerond. Het door Wageningen UR Glastuinbouw gecoördineerde en door Productschap Tuinbouw medegefinancierde project heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van de paprika-oogstrobot.

Het vierjarig onderzoeksproject met dertien partners uit tien verschillende landen heeft geleid tot een universeel robotplatform voor het produceren en oogsten van hoogwaardige gewassen. Er zijn demonstratierobots voor het plukken van paprika’s, appels en druiven, het precisiespuiten van bestrijdingsmiddelen en sensoren voor het ontwijken van obstakels voor bosbouwmachines ontwikkeld. Al deze robots maken gebruik van hetzelfde type modulair systeem- en softwarearchitectuur, waardoor het makkelijk is om bijvoorbeeld een andere grijper of camerasysteem te gebruiken.

Belangrijke mijlpaal in autonoom oogsten

De in Wageningen ontwikkelde paprika-oogstrobot kan autonoom vruchten vinden, benaderen, vastpakken, afsnijden en wegleggen. Het succespercentage van het plukken en de doorlooptijd zijn in de praktijk nu nog onvoldoende, maar met de eerste werkende paprika-oogstrobot in een realistische omgeving is er een belangrijke mijlpaal bereikt. Experimenten in een commerciële kas hebben een schat aan informatie opgeleverd.

Verdere doorontwikkeling van de paprika-oogstrobot

Recent is een nieuw Europees onderzoeksproject aan Wageningen UR gegund dat zich de komende drie jaar specifiek gaat richten op de verdere doorontwikkeling van de paprika-oogstrobot.