Energie besparen door beter schermgebruik

Nieuws

Energie besparen door beter schermgebruik

Gepubliceerd op
21 april 2015

Dankzij een betere regeling van de kieren in het scherm is het bij gerbera gelukt om zonder apparatuur voor ontvochtiging de schermen meer gesloten te houden en het energieverbruik met 20% te laten dalen.

De onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw hebben geƫxperimenteerd met het in de nacht dicht houden van een dagscherm. De verduistering ligt daarboven en blijft primair ook gesloten. Daardoor blijven de temperaturen onder het scherm overal gelijk en blijk je een hogere RV te kunne tolereren zonder kans op condensatie. Het absoluut vocht in de kas laat zien of verdamping en vochtafvoer in balans zijn.

Regelen temperatuur en vocht

Als het vochtgehalte van de kaslucht stijgt, dan moet de afvoer worden vergroot. Dat kan door eerst boven het scherm extra te luchten. Levert dat te weinig verbetering op, dan kan je een kier trekken in het bovenste scherm. Zo wordt voorkomen dat er kouval gaat optreden en wordt er extra vocht afgevoerd uit de spouw tussen de doeken.

Verticale ventilatoren onder het scherm houden de verdeling van temperatuur en vocht zo goed mogelijk.

Zuinig telen zonder botrytis

Door het regelen van temperatuur en vocht op deze manier, kan er zeer zuinig worden geteeld zonder toename van botrytis problemen. Het is alleen noodzakelijk te investeren in ontvochtiging, als de isolatiewaarde van de schermen verder wordt verhoogd of als botrytis nog verder moet worden teruggedrongen.