Nieuws

Energiezuinig, perfecte rozen telen

Gepubliceerd op
9 januari 2014

De concurrentiekracht van de Nederlandse rozenteelt ligt in het leveren van topkwaliteit rozen. Voor Red Naomi! is dat een constante productie in stuks/(m².week), een knopgrootte van minstens 5 cm, een steellengte van 60-80 cm met een takgewicht van 50-70 gram en een houdbaarheid van tenminste 10 dagen. In het project 'Een perfecte roos - energiezuinig geteeld', wordt onderzocht of deze rozen zijn te telen, terwijl gelijktijdig op energie wordt bespaard.

Dit wordt beproefd op semi-praktijk schaal in een kas van 1.000 m², die voorzien is van koeling, geforceerde ventilatie voor beheersing van de luchtvochtigheid en van assimilatiebelichting door middel van SON-T , boven het gewas en LED-lampen tussen het gewas.

Rozen voldoen aan de criteria

In het eerste jaar van het project is gewerkt aan het opbouwen van een gewas dat de rozen levert die aan de criteria voldoen. Daarin zijn we geslaagd. De volgende stap is nu om de energie-input te sturen naar een vooraf vastgestelde doelstelling. Het gebruik van elektriciteit voor belichting was in het begin van de teelt te hoog, maar de laatste maand van 2013 op het gewenste niveau. De warmte, die voor het op handhaven van temperatuur en luchtvochtigheid, wordt gebruikt is in de zomer laag geweest, maar in de winter hoger dan de prognose. In de zomer is met de koelers voldoende energie verzameld om de kas in de winterperiode op temperatuur te kunnen houden.

Belangrijk voor de ontwikkeling van de rozenteelt

In 2014 wordt dit onderzoek voortgezet. 'Een perfecte roos - energiezuinig geteeld' leverde in het eerste jaar zeker nog niet in één keer het antwoord wat de beste aanpak is om de perfecte roos te telen. Door de kennisuitwisseling met telers, adviseurs, toeleveranciers en onderzoekers en door het testen van nieuwe technieken levert het project al informatie op die belangrijk is voor de ontwikkeling van de rozenteelt.

Dit project is onderdeel van het programma Kas als Energiebron van het Productschap Tuinbouw en het ministerie van Economische Zaken, Samenwerken aan Vaardigheden. Verder werken hieraan mee DLV, GreenQ Improvement Centre, LTO-Groeiservice en telers.