Eurocommissaris Karmenu Vella omringd door (vlnr) Mischa Streekstra, Arthur Mol, Christos Giatsis, Vera Felix da Graca Silva en Charlotte Verburg (foto: Aart-Jan van de Glind)

Eurocommissaris Karmenu Vella bezoekt de Wageningen Universiteit

18 november 2015

Eurocommissaris Karmenu Vella (Milieu, maritieme zaken en visserij) was woensdag 4 november op bezoek in Wageningen. Tijdens zijn bezoek hield hij een pleidooi voor duurzame economische groei en een circulaire economie. Charlotte Verburg, MSc-studente bij de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse, was ook aanwezig en gaf een presentatie over afval in zee, met name plastics.

Verburg ging in op het belang van wetenschappelijk onderzoek en een integrale aanpak om plastic vervuiling te reduceren en te voorkomen. Ze vertelde over haar MSc-thesis en hoe zij daar gebruik maakt van een integrale benadering om plastic vervuiling van land naar zee te kunnen analyseren.

Verder ging zij in op de effecten van plastic vervuiling in Europa en hoe de Europese commissie een belangrijke rol kan spelen om plastic vervuiling te kunnen voorkomen dan wel te reduceren, zowel op regionaal als op mondiaal niveau. Eurocommissaris Karmenu Vella reageerde met het antwoord dat afval moet worden gezien als een waardevolle grondstof en dat recycling een groot deel van de oplossing kan zijn. Verburg was enigszins teleurgesteld in dit antwoord. Volgens Charlotte is recycling niet genoeg, bovendien kunnen door recycling andere vormen van plastic vervuiling in de binnen- en mariene wateren worden gecreĆ«erd. Verder mistte zij in zijn reactie de maatregelen betreffende microplastics.

Lees meer: http://resource.wageningenur.nl/nl/organisatie/show/Eurocommissaris-op-naar-een-circulaire-economie.htm