vogelmijt gezondheid

Europese aandacht voor effect van vogelmijt op menselijke gezondheid

13 april 2016

In het kader van One Health ontving het mini-Rondeel in Amsterdam deskundigen uit zeven EU-landen voor een High Strategy Meeting over de directe en indirecte effecten van de vogelmijt (Dermanyssus gallinae) op de mens. Daarbij gaat het vooral over de gevolgen van de beten van de bloedzuigende mijten.

Professionals uit de humane en de veterinaire gezondheidszorg, de ongediertebestrijding en de veehouderij bespraken de methoden om de klinische aspecten bij de mens te identificeren en de prevalentie daarvan te bepalen. Ook de beroepsgerelateerde gezondheidseffecten bij dierverzorgers en de gevolgen van bestrijdingsmethoden van de vogelmijt (red mite) op de gezondheid van de mens kwamen aan bod. Buiten de pluimveehouderij kunnen mensen eveneens met vogelmijten in aanraking komen afkomstig van verlaten vogelnesten.

De High Strategy Meeting is onderdeel van het COST action FA 1404-COREMI “Improving current understanding and research for sustainable control of the poultry red mite Dermanyssus gallinae”. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door COST (European Cooperation in Science and Technology), Wageningen UR Livestock Research, Aristotle University of Thessaloniki, National and Kapodistrian University of Athens en mini-Rondeel Amsterdam.