Nieuws

Ewout Frankema ontvangt Ammodo Science Award 2019

Gepubliceerd op
15 april 2019

Donderdag 11 april is voor de derde keer de Ammodo Science Award uitgereikt. Tijdens de feestelijke avond in Internationaal Theater Amsterdam namen acht laureaten hun award in ontvangst. De winnaars van de Ammodo Science Award 2019 zijn Teun Bousema en Jacco van Rheenen (Biomedical Sciences), Nadine Akkerman en Ewout Frankema (Humanities), Toby Kiers en Stephanie Wehner (Natural Sciences), Lenneke Alink en Birte Forstmann (Social Sciences).

Het werk van de laureaten werd tijdens de avond belicht in video's die inzicht geven in het vakgebied en het onderzoek van de laureaten.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

De afgelopen eeuwen is de wereldwijde kloof tussen arm en rijk enorm gegroeid. Maar hoe is deze kloof ontstaan? En blijft deze ongelijkheid bestaan of gaat dit in de toekomst veranderen?
Prof. dr. Ann Rigney (Algemene literatuurwetenschap, Universiteit Utrecht)

Ann Rigney: "Ewout Frankema kreeg deze vragen niet uit zijn hoofd. Hij doet onderzoek naar de historische wortels van de mondiale welvaartskloof. Hij bekijkt hoe landen rijk zijn geworden, maar vooral ook waarom veel landen arm zijn gebleven. Ewout Frankema combineert diverse historische bronnen, zoals oude volkstellingen, loongegevens, handelsstatistieken en overheidsrapporten. Zo lukt het hem om een beter begrip te krijgen van de wijze waarop economie├źn veranderen. Door bijvoorbeeld de prijzen en lonen over lange tijd te vergelijken krijgt hij inzicht in de ontwikkeling van de levensstandaard  

Grensverleggend is dat hij met zijn onderzoek opereert op het snijvlak van de geschiedwetenschappen, de sociale wetenschappen en de milieuwetenschappen. Dit geeft hem een uniek perspectief waarmee hij in staat is het proces van die economische ontwikkelingen op lange termijn, en de verschillen daarin tussen regio's, te duiden.

Door het werk van Ewout Frankema leren wij hoe de ongelijkheid in de wereld in het verleden is ontstaan. Daarnaast helpen zijn inzichten om bestaande toekomstscenario's en publieke opvattingen over armoede en ontwikkelingen aan te scherpen. De adviescommissie is onder de indruk van Ewout Frankema's brede visie en holistische benadering. Door zijn baanbrekende combinatie van disciplines is hij in staat om vernieuwende vragen te stellen. Hij is dan ook een zeer verdiende winnaar van een Ammodo Science Award."

Klik hier voor de presentaties van de andere laureaten.