Excellente vrouwelijke Ph.D. kandidaten bekroond met Storm-van der Chijs Stipendium

21 oktober 2015

Drie getalenteerde vrouwelijke promovendi van Wageningen University zijn bekroond met een Storm-van der Chijs Stipendium 2015. De prijs komt van het gelijknamige Fonds dat vrouwelijke wetenschappers stimuleert en ondersteunt door te gaan in de wetenschap. Het stipendiumbedrag van € 1500,- is inzetbaar voor de verdere internationale profilering via een bezoek aan een academische conferentie of instituut in het buitenland.

De drie vrouwen zijn de Wageningse promovendi Ingrid van de Leemput en Hannah van Zanten, beide uit Nederland, en Maryna Strokal uit Oekraïne. De winnaars zijn door een jury van leden van het College van Promoties gekozen uit zestien kandidaten uit zes landen. De prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 16 oktober, in Impulse op Wageningen Campus.

Onderzoeker van tipping points, Ingrid van de Leemput, PhD studente van prof. Marten Scheffer van Aquatic Ecology, bestudeert de dynamiek van complexe systemen vanuit een wiskundig oogpunt. Haar onderzoek kan worden gebruikt om uiteenlopende fenomenen als de microbiële stikstofkringloop, de levensvatbaarheid van koraalriffen en de dynamiek van psychiatrische stoornissen te verklaren. Haar werk is interdisciplinair en legt een link tussen wetenschap en samenleving.

Maryna Strokal, PhD studente van prof. Carolien Kroeze van Environmental Systems Analysis, ontvangt het stipendium voor het verduurzamen van de landbouw aangaande nutriëntenverliezen. Ze her-ontwierp een model om de watervervuiling in China te voorspellen door te kijken naar menselijke activiteiten op het land en in de stroomgebieden (the Global Nutrient Export from WaterSheds model).

Het onderzoek van Hannah van Zanten, PhD studente van prof. Imke de Boer van Animal Production Systems overschrijdt de grenzen van dier-, plant- en milieuwetenschappen. Zij richt zich op de food-feed concurrentie door te kijken naar mogelijkheden om met afval gevoerde insecten te gebruiken als veevoer.

Creatieve onderzoekers

Jurylid Anke Niehof, emeritus hoogleraar Sociologie van Consumenten en Huishoudens vertegenwoordigede de rector bij de uitreiking. Ze is trots dat deze vrouwen hun promotieonderzoek uitvoeren aan Wageningen University: “We hopen dat deze winnaars een rolmodel zijn voor andere vrouwen die een promotieonderzoek in Wageningen starten, en in het onderwijs misschien ook voor vrouwelijke MSc-studenten die overwegen een academische carrière te beginnen.”

Alle genomineerden zijn ondernemende vrouwen die innovatief wetenschappelijk werk weten te combineren met het creëren en onderhouden van nationale en internationale professionele netwerken. "Alle zestien genomineerden zijn in staat om creatief over de grenzen van hun eigen discipline te kijken. Ze tonen allemaal een actieve houding ten opzichte van maatschappelijke gevolgen en sociale kwesties van hun onderzoek," legt prof. Niehof uit.