Excellentie is ook passie uitdragen en durven falen

Excellentie is ook passie uitdragen en durven falen

9 mei 2018

Duurzaamheid moet een levensstijl worden. Daarom moet dit onderwerp op lagere scholen en in het voortgezet onderwijs in het lespakket worden opgenomen. “Want de huidige jongeren nemen over een X aantal jaren de beslissingen. Als dat gebeurt met een duurzame mindset, dan houden we onze oceanen gezond en onze wereld leefbaar”, aldus Dennis Dorpmans, spreker op 17 mei in het kader van de Month of Education.

De organisatie ESLOO (dat staat voor European Schools Love Our Ocean) wil jongeren en vooral studenten motiveren om met hart en ziel voor duurzaamheid te gaan. Niet alleen door zoals Boyan Slat al het plastic in de oceanen op te ruimen. Dorpmans: Prima werk, maar hij kan het niet alleen, en de kraan staat nog open. Er zijn meerdere projecten nodig om mensen te activeren. Met ons initiatief willen we mensen motiveren om iets te doen om die kraan dicht te draaien. Zó duurzaam te leven dat opruimen niet meer nodig is. Tijdens de bijeenkomst op 17 mei willen we studenten ervan doordringen dat zij ook persoonlijk bij kunnen dragen aan een betere leefomgeving voor iedereen, waarin duurzaamheid normaal is en geen uitzondering. Een streven dat volgens mij samenvalt met de doelen van WUR.”

Passie

Dorpmans, medeoprichter van ESLOO, vertelt in zijn lezing waarom en hoe hij samen met dit platform heeft opgericht. Hij gaat in op de vraag hoe je je kan onderscheiden van andere studenten. Hij wil met zijn lezing een alternatieve blik werpen op het thema excellentie en onderwijs.

Kom uit je comfortzone, stap de wereld in en durf mee te spreken op je vakgebied
Dennis Dorpmans

“Bij excellentie kan je denken aan het halen van hoge cijfers. Maar wat maakt een student goed? Volgens ons als hij of zij uit zijn comfortzone komt, de wereld instapt en mee durft te spreken op zijn vakgebied. Je kunt je studie doen en je tegelijk druk maken voor andere dingen, je kennis uitdragen en toepassen. Ik wil studenten helpen hun drive te vinden om meer te doen dan studeren en feesten. Volgens mij kan dat door te doen wat je leuk vindt en door die passie uit te dragen aan anderen. Mijn advies: Steek je hoofd boven het maaiveld uit en blijf dat doen totdat je iets bereikt. Ondertussen leer je van je mislukkingen.”

Netwerken en disussie

Dorpmans gaat ook in op de techniek van het netwerken. “Als je zoekt naar samenwerking met anderen die weer andere dingen kunnen dan jij, dan kun je meer bereiken dan je denkt.”
Dennis hoopt dat de zaal na zijn TED-talk achtige lezing in een pittige discussie losbarst tussen de studenten en Nederlandse en Europese politici over excellentie en hoe je die kan inzetten om onze planeet duurzamer te maken.

Aanmelden voor deze avond, die mede wordt georganiseerd door Socrates Honours Society Wageningen, kan via het aanmeldformulier
of via de Facebookpagina van ESLOO.