Expositie brengt biobased economy tot leven

10 december 2013

“Zie je deze draad? Die is van maïszetmeel gemaakt.” Michaëla van Leeuwen, onderzoeker bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, wijst op een roze draad uit een kleine 3d-printer. Het apparaat is één van de blikvangers in de expositie Bio-Based, die het komende jaar door Nederland reist.

Mensen laten zien wat je allemaal kunt maken met groene grondstoffen. Dat is volgens Michaëla van Leeuwen waarom PPO de expositie samen met collega-onderzoeksinstituut Food & Biobased Research heeft ontwikkeld. We spreken haar in Dronten op het moment dat de expositie is opgesteld in de aula van de groene Hogeschool CAH Vilentum. Een intrigerende lichtgevende bol vormt het epicentrum van de expositie. Hierop is een animatie te zien die het verhaal van de biobased economy in drie minuten in beeld brengt. Bij vier informatiepanelen wordt de boodschap verder uitgelegd. Het eerste informatiepaneel licht toe wat er zoal in een plant zit. Op counters zien we maïskolven, aardappels en suikerbieten liggen, plus drie materialen die hennep, Miscanthus en vlas blijken te zijn. Michaëla legt uit: ‘Van vlas kun je garen spinnen. Maar wat veel mensen nog niet weten, is dat je er ook bioplastics van kunt maken. Net als van andere plantaardige reststoffen.”

PLA-korrels

informatiepaneel.jpg

Om uit plantmateriaal plastics te maken, is raffinage nodig. Het tweede informatiepaneel laat zien hoe uit een suikerbiet eerst suiker, dan melkzuur en ten slotte polymelkzuur (PLA) wordt gewonnen. Ervoor staan halffabricaten. Michaëla laat een potje met korrels zien. Op het oog gewone plastic korrels. “Het zijn PLA-korrels van maïs, waarmee een bedrijf in Emmen samen met een IJsselmuidens bedrijf een tapijt gaat maken.” Een paneel verder is te zien wat er allemaal nog meer van bioplastics wordt gemaakt. Zoals een plastic fles, een plantenbak, een composteerbare golf tee van aardappelzetmeel. Ook gordels van autozitjes zijn tegenwoordig ‘groen’: die zijn van hennep of vlas gemaakt.

Project Agrobiopolymeren

smartphone.jpg

De expositie is onderdeel van het project Agrobiopolymeren, een Nederlands-Duits samenwerkingsproject dat op zijn beurt weer onderdeel is van het INTERREG IVA-programma Duitsland-Nederland. Wageningen UR is medefinancier en leidt de expositie rond door Nederland. “We willen uitleggen waarom de biobased economy belangrijk is”, zegt Michaëla, terwijl ze wijst naar het laatste informatiepaneel met de tekst ‘Wat is er aan de hand?’. “In een biobased economy zijn we niet langer afhankelijk van olie. Biobased materialen kun je composteren of ten minste hernieuwen. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe uitdagingen. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat het gebruik van gewassen en landbouwgrond niet ten koste gaat van de wereldvoedselproductie? Met deze expositie willen we mensen dit verhaal op een eigentijdse, toegankelijke manier vertellen.”

Op maat gemaakte expositie

3d_printer.jpg

De reizende expositie Bio-Based is tegen een onkostenvergoeding te boeken. De precieze inhoud stemmen Michaëla en haar collega’s graag met de aanvragers af. “Hier in Dronten gaat het over biobased plastics. Maar er wordt veel meer uit bioreststoffen gemaakt. Zo staan we binnenkort met een op maat gemaakte expositie bij een tankstation voor alternatieve brandstoffen in Drenthe.”

In Dronten trekt de 3d-printer het meeste bekijks. Het is misschien nog een wonderlijk idee: je eigen reservesleutels of LEGO-blokjes maken met printdraad gemaakt van maïs of aardappel. Michaëla: “Binnen vijf jaar doe jij het ook”.

De tentoonstelling is gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Ministerie van EL&I, de provincie Drenthe en de Niedersächsische Staatskanzlei. Het wordt begeleid door het projectmanagement van de Eems Dollard Regio.