Nieuws

FameLab 2020 Wageningen editie levert twee finalisten

Gepubliceerd op
1 mei 2020

De jury van de Wageningse editie van Famelab 2020 heeft met groot enthousiasme de video’s bekeken die door de kandidaten zijn ingestuurd. Ondanks de coronacrisis wisten de kandidaten hun ‘wetenschapsverhaal in drie minuten ’uiteen te zetten, zonder het gebruik van PowerPoint. De jury koos twee winnaars: Stijn Schreven, promovendus bij Entomologie, en Esther Okafor, Msc-student Voedselveiligheid bij Wageningen University & Research. Reserves zijn Frances Widjaja, bij Toxicologie, en Yongran Ji, bij Tuinbouw en Productfysiologie.

Wageningen University & Research kandidaten deden voor de zevende keer mee aan de internationale Famelab wedstrijd. In deze wedstrijd vertellen jonge onderzoekers op inspirerende wijze voor een lekenpubliek over hun onderzoeksonderwerp. Hierbij mag geen gebruik gemaakt worden van PowerPoint of andere projectietechnieken. De Wageningse editie stond gepland voor 13 maart, maar moest eerst verzet worden en werd later gewijzigd in videopresentaties. De jury keek niet naar de kwaliteit van de video, maar richtte zich op de drie criteria inhoud, helderheid en charisma die door de British Council geformuleerd zijn.

De jury, onder aanvoering van Cathelijne Stoof, gespecialiseerd in bosbranden en bekend als Dr. Firelady, bestond verder uit Willem Andrée, hoofdredacteur van Resource, en biologie alumnus Rogier Reemen. De jury was onder de indruk van hoe de tien kandidaten erin waren geslaagd kwalitatief hoogwaardige video’s te maken ondanks de uitdagende omstandigheden dit jaar. De jury was zeer te preken over de heldere uitleg, doordachte uitleg van vaktermen en het gebruik van analogieën, open lichaamstaal en slim gebruik van attributen. “We danken alle deelnemers voor een geweldige ronde pitches, en we willen hen aanmoedigen door te gaan met het communiceren over wetenschap voor een breder publiek,” zegt Cathelijne Stoof.

De jury lachte uitbundig om Stijn Schreven’s pitch over de microbiologische ecologie van de made. De presentatie was niet alleen geestig, maar ook heel helder en goed doordacht. Esther Okafar maakte slim gebruik van attributen, en betrok de actualiteit op een handige manier in haar verhaal. Daarnaast combineerde ze en goede lichaamstaal met een heldere slotboodschap. De nummer drie, Frances Widjaja, had een helder en boeiend verhaal en goede focus. De nummer vier, Yongran Ji, had een goede openingszin en goed doordachte intonatie en lichaamstaal.

De twee winnaars zullen naar verwachting worden uitgenodigd voor het vervolgtraject op nationaal en zo mogelijk op internationaal niveau. Echter, alle besluiten in dit verband hangen af van de internationale ontwikkelingen rond de corona-beperkingen.