Nieuws

Famelab: Competitie in presenteren wetenschapsverhalen

Gepubliceerd op
17 december 2014

Vertel je wetenschapsverhaal in niet meer dan drie minuten en doe dat zonder Powerpoint. Dat kan in Famelab, een competitie voor jonge, ondernemende onderzoekers die hun publiek willen inspireren de wereld te bezien vanuit een nieuw perspectief. Deelname is open voor jonge onderzoekers in de natuurwetenschappen, toegepaste en ingenieurswetenschappen, technologie of wiskunde. Elke presentatie wordt beoordeeld op inhoud, helderheid en charisma van de spreker. De inschrijving staat open tot 16 januari.

Inschrijftermijn Wageningen verlengd tot en met 21 januari

Aan de tweede Famelab-competitie in Nederland kan ieder meedoen tussen 21 en 40 jaar die werkt of studeert in de natuurwetenschappen, zoals scheikunde en natuurkunde, biologie en informatica of toepassingsgerichte wetenschappen, waaronder voedingsonderzoek, technologie, geneeskunde en ook wiskunde. De persoonlijke uitdaging is gelegen in het presenteren van een drie-minuten-verhaal op basis van de individuele kennis en kunde, en eventuele attributen, maar zonder Powerpoint. Op de website van de organiserende British Council Nederland staan de details: www.britishcouncil.nl/famelab. De site opent met een video van de internationale winnaar Famelab 2014 - de Wageningse plantenwetenschapper Pádraic Flood.

Het toegankelijk maken van onderzoek en wetenschap staat steeds hoger op het prioriteitenlijstje van onderzoekers over al ter wereld. Famelab, dat in 2014 in 25 landen plaatsvond, helpt jonge onderzoekers de waardevolle gereedschapskist voor communicatie te vullen. Daarmee kunnen zij hun werk op toegankelijke en aantrekkelijke wijze presenteren aan een lekenpubliek. Ze bestrijden tevens het stereotiepe beeld van wetenschappers en leggen verantwoording af voor de besteding van publieke middelen.

Voorronden

De voorronden zijn vrij toegankelijk voor publiek. Een lokale driehoofdige jury van deskundigen selecteert in iedere voorronde vier finalisten. De vier Famelab-voorronden 2015 vinden plaats in:

  • Wageningen – woensdag, 28 januari 2015 - Impulse - Wageningen Campus
  • Leiden – dinsdag, 17 februari - Universiteit Leiden
  • Groningen – donderdag, 19 februari - Science LinX - Rijksuniversiteit Groningen
  • Nijmegen – donderdag, 19 februari - Radboud Universiteit Nijmegen

De zestien winnaars krijgen een masterclass aangeboden op 12-13 maart 2015 bij de KNAW in Amsterdam. Tien winnaars gaan vervolgens door naar de nationale finale op 21 april in Museum Boerhaave in Leiden.

Meedoen

Onderzoekers en studenten die willen deelnemen aan Famelab 2015 kunnen zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op www.britishcouncil.nl/famelab en vervolgens toesturen naar een van de vier organiserende universiteit. De universiteit zal de check op de criteria uitvoeren en het verdere contact met de kandidaat regelen. Voor Wageningen University is de inzendtermijn uiterlijk 16 januari.

Famelab2015.jpg