Nieuws

FarmHack Achterhoek: Volop graven in data voor een gezonde bodem

Gepubliceerd op
4 juni 2018

In gebieden waar drinkwater gewonnen wordt levert de bodem een dubbele prestatie: landbouwgewassen aan de bovenkant, en drinkwater aan de onderkant. Hoe zorgen we er samen voor dat de bodem dit blijvend kan leveren? Zowel boeren als het drinkwaterbedrijf beschikken over steeds meer gegevens van de bodem. Tijdens een FarmHack is gekeken wat we leren als we die verschillende data combineren.

Tijdens de BodemHack Achterhoek op 31 mei en 1 juni graven 25 experts in ‘bergen’ data die de initiatiefnemers Vitens, de provincie Gelderland en Wageningen University & Research beschikbaar stellen. Niet eerder waren zoveel data over bodem, agrarisch gebruik, (grond)waterkwaliteit en -kwantiteit bijeen. De BodemHack vindt plaats op het proefbedrijf van Wageningen Universiteit en Research ‘De Marke’, dat ligt in het drinkwaterwingebied ’t Klooster in de Achterhoek.
Door de proefboerderij en de winlocatie is dit een bijzonder datarijk gebied, waar boeren en Vitens al langer samenwerken. “De technologie staat niet stil, we meten en weten steeds meer. Dat biedt kansen om bodemprocessen beter te begrijpen. Doel is verbeteren van gewasopbrengst en waterkwaliteit. Door samen eens flink in elkaars data te duiken kunnen we ontdekken welke factoren van belang zijn.” zo vat Zwier van de Vegte, bedrijfsleider van De Marke, de aanleiding voor de BodemHack samen. 

Kamperen tussen de koeien

De BodemHack wordt georganiseerd door FarmHackNL uit Wageningen. "We werken graag op een boerderij. Als je experts weghaalt van hun buro maak je letterlijk ruimte voor ideeen en voor samenwerking", zo zegt Josien Kapma. Het evenement duurt 28 uur, aaneengesloten. "De deelnemers werken 's avonds door en slapen op matjes in de vergaderzaal of in tentjes. Op die manier komen we verder dan alleen de ideeen, het biedt net voldoende tijd om ook door te denken in concepten, visualisaties of zelfs een prototype." De mix van domeinkenners en IT-ers biedt een unieke mogelijkheid voor bodem- en grondwaterexperts, data-experts en boeren om samen te werken en van elkaar te leren. Doel is het benutten van beschikbare data en technologie voor een duurzaam beheer van bodem en water, waar zowel boeren, waterbedrijven en overheid mee uit de voeten kunnen.